vineri, 21 decembrie 2007

Leapsa cu efect

Ma bucur de "rezultatele" lepsei cu cartile din copilarie. Mi-am dat seama ca am uitat muuulte carti care mi-au fost dragi.
Ii multumesc innuendei pentru Vitea Maleev la scoala si acasa. Copiii de acolo mincau caşa, habar nu am ce e aia, dar mi-era super pofta. Imi imaginam ca e ceva gen cartofi frantuzesti. De la Vitea mi-am adus aminte de Zoia Kosmodemianskaia- eram un pin indragostita de fratele ei- si de Tinara garda. Impresionante povesti.
Nico zice de "Aventurile lui Habarnam". O pun si eu pe lista mea.
Apoi Jules Verne, si-a amintit Teodora Georgescu. Si cum am calatorit noi in jurul lumii...Cu balonul, cu trenul, cu vaporul
Lucian vorbeste despre Ciresarii. Si pe ei i-am uitat...
Adriana mi-a amintit de muschetari. Si de Dumas. Otravuri, aventuri, regine, spadasini, mister...Si ii adaug pe "Regii Blestemati" ai lui Maurice Druon.

Plus cele 1001 de nopti, plus Winnetou...Plus Micii SAlbatici parca se numea...Un fel de manual de supravietuire pentru aventurieri. Cert e ca de acolo am invatat sa luam "urmele infractorilor"...Masuram cu o foaie de caiet de matematica toate amprentele de pasi de prin parc, ca sa descoperim indicii...
Serios vă mulţumesc pentru amintirile astea.

10 comentarii:

Ion Alecsandru spunea...

Apel pentru ajutor
Cine are nenorocul să ajungă la o anumită pensiune de pe lîngă Slănic Moldova poate avea parte, în afară de ’’trataţiile’’ la care este supus de către proprietari (care cred că agroturismul trebuie să includă şi mitocăniile băştinaşilor) şi de următorul tablou foarte trist. În curtea pensiunii se află legat cu lanţul un pui de urs, al cărui singur adăpost e stîlpul de care este legat şi care se hrăneşte mai mult din resturile pe care i le aruncă turiştii.
Din cîte ştiu, binevoinţa turiştilor a depăşit stadiul de a arunca mîncare ursuleţului şi cazul a fost deja semnalat autorităţilor care, ca de obicei, invocînd fel de fel de legi, nu au făcut nimic. Puiul de urs se află pe lista asociaţiei ’’Milioane de prieteni’’, la poziţia 62, (http://www.milioanedeprieteni.org/html/bears.php), dar pînă acum situaţia este doar ’’investigată’’.
Dacă nimeni nu face nimic pentru ursuleţul acela şi, în general, pentru animalele (că de oameni, ce să mai vorbim!) din România, poate e cazul ca cei ce citesc acest mesaj să acţioneze, măcar la nivel de imagine. Revoluţia conştiinţei noastre poate începe cu acest pui de urs: http://ionalecsandru.blogspot.com/2007/12/apel-pentru-ajutor.html .

Anonim spunea...

micii salbatici. da! ce frumos!
si aventurile lui habarnam. uitasem si de asta.

Anonim spunea...

a! si 1001 de nopti si Shogun, din care extrageam cateva fragmente crezand ca este literatura erotica. :)

Maria Coman spunea...

ion alecsandru- of, saracul...o sa ii dau mesajul tau colegei mele ionela, daca nu ma insel ea s-a ocupat la un moment dat de un subiect similar.
soferul-e shogun a fost ceva mai tarziu....cam odata cu frumoasa otikubo, pp ca nu o stii ca era clar de fete....

vali spunea...

Craciun Magic...

eu... spunea...

@Maria, iti multumesc si eu tie. Daca nu erai tu nu ma gandeam la bucuriile copilariei.
Daca le-am pune cap la cap am scoate o "lista obligatorie" pentru copii. Sa se inspire si ministerul educatiei...

Daca nu mai "conversam", iti doresc un Craciun minunat si un an mai bun! Tie si celor dragi!

Maria Coman spunea...

teo- poate ar fi o idee buna. si asa ar scapa copiii de toate depresiile cauzate de fefeleaga. nu zic ca nu isi au rolul lor, dar parca ar merge si ceva mai optimist. si uite ca nu tii minte dupa 20 de ani ce a scris sadoveanu, ci tii minte aventurile lui habarnam

pantacruel spunea...

gata maria.
mi-am facut temele! :)
merci mult!

innuennda spunea...

Aaa, pai nu-i corect; sa specificam pana la cati ani inseamna copilarie...ca daca intra si adolescenta timpurie...nu ma mai termin. De aia nu am mentionat, de pilda, Cismigiu&comp...care mi-a incantat adolescenta alaturi de La Medeleni, Misterele Parisului, Femeia in alb, La paradisul femeilor, Doamna Bovary, Jane Eyre, La rascruce de vanturi, Torente, Talida, Gargantua si Pantagruel, Don Quijote, Marile Sperante, Cocosatul, Mizerabilii, Forsyte saga, Donna Alba,Tess D'Urberville, Descult...atatea altele...oh...ce placere imi face sa-mi amintesc :)

Maria...da' copilul din mine a iubit si "Print si cersetor"...si de cartea asta a copilariei uitasem :)
Pe Jules Verne l-am citit tot..in sensul toate cartile care au fost tiparite in acea vreme la noi: ca aveam "pile" la librarie si imi punea deoparte fiecare nou volum...ca ma stia fan Jules Verne...
Ce vremuri, dom'le! Azi citesc mai mult literatura de specialitate..

Maria Coman spunea...

innuennda-pai nu am bagat de adolescenta deloc.....si eu am o lista super lunga. incepind cu pe aripile vintului, apoi cele mentionate de tine, la care as adauga vin ploile, si muuulte, multe altele. misterele parisului uite, le cam uitasem, apoi forsyte saga pentru mine a fost ca o alta viata, pentru ca mi-am dorit sa fiu fleur. si tot asa. eu zic sa facem leapsa separata