duminică, 31 august 2008

La pomul laudat...

Goethe. Grisham. Versetele satanice inghesuite intre niste politiste usoare.Romane istorice langa chick-lit, thriller langa filosofie, noi langa vechi....
Carti sunt in ordine alfabetica. A autorilor. Nu pe edituri. Nu pe noutati. Nu pe domenii. Nu pe nimic. In ordine alfabetica. Nu intelegi nimic. Ochii iti fug de la copertile colorate ale cartilor pentru copii la simplitatea Bibliilor. Nu stii unde sa te uiti. Nu mai stii nici macar dupa ce ai venit. Sau daca ai venit dupa ceva in mod special. Iti uiti gusturile, ideile, dorintele, in haosul de informatie oferita. Cauti un gen, nu o enumerare alfabetica. Si nu gasesti, pentru ca e imposibil.
Vorbesc despre o extrem de cunoscuta librarie bucuresteana, care a lansat cu surle si trimbite un nou magazin. Nu stiu daca Rita a apucat sau nu sa ajunga acolo. Dar pe mine nu cred ca ma mai prind curand. M-am dus cu o lunga lista de cumparaturi, am plecat cu ai nimic.

14 comentarii:

octavian pelin spunea...

Dupa 199o,in Romania,setea de inavutire prin orice mijloace a atins toate domeniile,pana si cele ale artei,au aparut o serie de parveniti care nu au ninio legatura cu literatura,iar ce care au habar se folosesc de acesti ignoranti pentru a-si mari profiturile,iar cea care sufera de pe urma ignorantei acestor indivizi este civilizatia,cititorul.

Anca Sandu spunea...

De ce nu te duci la Mihai Eminescu sau la Carturesti? Atmosfera placuta, poate si muzica si ceai, daca iti da mana, Timp sa savurezi mirosul de cerneala proaspata.
De 1000 de ori mai castigat dact daca te duci la Diverta sau mai stiu eu pe unde. ;)

Maria Coman spunea...

octavian- nu cred ca e vorba de parveniti aici...cred ca au incercat sa vina cu un concept, dar din punctul meu de vedere e nereusit
anca- la carturesti ma duc de obicei, asta era noua, trebuia incercata

Rita spunea...

Maria, marturisesc ca n-am apucat sa ajung - dar o sa ma duc.
Si pe mine ma deranjeaza aranjarea dupa autori - pe de alta parte, daca vrei sa iei un anume autor, e mult mai usor sa il gasesti in raft, decat daca l-ai cauta dupa editura, sau dupa gen.
Cumparatorii care au o tinta probabil ca vor fi mai fericiti. Cei ca tine si ca mine, care mergem la "vanatoare" si cautam titluri si/ sau autori noi - mai putin fericiti.
Poate conceptul lor, dincolo de declaratii, e mai spre functional, si mai putin spre "loisir" - desi in alte magazine au canapele pentru citit...

Ma surprinde insa ca zici ca n-au sectiune de noutati - la Diverta din Mall Vitan sunt mesele din fata, cu titlurile noi - si au si niste topuri de vanzari [cred ca am mai zis asta undeva..]

Pisicot spunea...

ca să nu vorbim de filme, dvd-uri

hadean spunea...

in mintea mea libraria e un fel de farmacie in care miroase ceva mai frumos. libraria de care spui tu aici nu-i farmacie, e unitatea de primire urgente:-)

Aura spunea...

Maria, te inteleg, dar vreau sa iti dezvalui si o alta latura a problemei. Ca sa pot sa imi cumpar cartile de care am nevoie (sunt profesor si traducator)sau cele pe care mi le doresc pentru sufletul meu de om obisnuit sa citeasca o carte pe "suport fizic" si nu rezumate de pe internet, trebuie sa parcurg 80 de km pana la Cluj-Napoca, orasul studentiei mele, unde gasesc o librarie mai de Doamne-ajuta.
Acum ma intelegi de ce te invidiez in conditiile date?

Maria Coman spunea...

rita- pai da, au topuri de vanzari, dar gasesti de ce iubim femeile a lui cartarescu, aparuta acum nu stiu cat timp. si erau niste mese, insa eram deja prea confuza ca sa ma prind daca sunt sau nu cu noutati
pisicot- nici nu m-am mai uitat, ca mi-am pierdut repede rabdarea.
aura- ce sa zic, da, e mult mai rau la tine, nu neg :)
hadean- cam asa ceva....total aiurea mi s-a parut

dana spunea...

Nu a fost greu sa ghicesc despre ce librarie vorbesti...m-am enervat la fel acu vreo 2 ani cand cea mai draga librarie din oras,Libraria Universitatii, trecuta sub brandul cu pricina, s-a transformat intr-un depozit de carte sau nu stiu cum sa ii zic.Ma obisnuisem sa caut cartile dupa edituri, colectii si abia apoi dupa autori.
Pacat.In Bucuresti aveti insa o librarie de moda veche, tot pe Magheru, langa Ambasador(sau cel putin era acu cateva luni cand am fost ultima data in Bucuresti).In Cluj in schimb, mai avem vreo 3 librarii mai mici in afara de cele din lantul respectiv.

Someone spunea...

Diverta, de ce vă feriţi?

Maria Coman spunea...

someone- ca sa nu le fac reclama. poate ii place cuiva si ordinea alfabetica

Hony spunea...

Subscriu, de cate ori intru in Diverta, doar pt ca n-am timp sa ajung in alta parte, ma ia durerea de cap, ma enervez si mi se duce tot cheful de cautat carti ... n-au inteles nimic baietii astia, inclusiv in mult trambitatul nou magazin si nou "concept". Ce e nou la conceptul ala n-am inteles, poate spatiul f. larg irosit? Sau poate aici angajatii stiu ceva si despre carti si nu stau degeaba, ca in alta parte, asta n-am verificat

hony spunea...

mi-am adus aminte de o tanti de vreo 70 ani, sambata, in libraria humanitas, de la kretzulescu, vorbind despre diverta: "vanzatorii aia, zici ca dimineata vand salam si branza, iar dupa-amiaza trec la carti" :)

Maria Coman spunea...

hony- mda, nici eu nu am inteles ce e cu marele concept. poate nu ne pricepem :)