marți, 9 decembrie 2008

Bun venit, domnule castor

In plina criza economica, in timp ce se negociaza guvernul, pierdem esentialul. Si anume:


Arad, 8 dec /Agerpres/- După o absenţă de peste 170 de ani, Castorul a reapărut în Lunca Mureşului Inferior, după o absenţă de peste 170 de ani . Primele urme lăsate de această specie au fost văzute de un agent de teren din cadrul Administraţiei Parcul Natural Lunca Mureşului (PNLM) .
Potrivit sursei citate , castorul este o specie indigenă care a dispărut din România la mijlocul secolului al XIX -lea ca urmare a vânătorii excesive , dar şi consolidărilor de mal ale râurilor . România nu a fost un caz singular , castorul dispărând în aceeaşi perioadă sau puţin mai târziu , din cele mai multe ţări europene .
Castorii au fost aduşi din Germania , fiind eliberaţi într-un habitat studiat înainte şi considerat extrem de favorabil pentru înmulţirea lor . În anii următori , prezenţ a castorului a fost semnalată în judeţul Hunedoara , cât şi în amonte de oraşul Lipova , confirmându-se astfel ipotezele privind bonitatea habitatului .
La Administraţia PNLM s-au primit informaţii în acest sens de la pescarii din zona respectivă , de la angajaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, dar mai ales din observaţiile de pe teren efectuate pe sectorul Mintia - Arad al Mureşului.

27 de comentarii:

Florin Coman spunea...

Sunt tot mai multe exemple ale vulnerabilitatii habitatului unor specii faunistice datorita interventiilor nechibzuite ale omului suprapuse unor conditii climatice limita.
A disparut in perioada medievala tarpanul, zimbrul, bourul, iar in timpuri mai apropiate marmota, castorul, de asemenea - o ruda a dropiei, sturionii de pe Dunare, s-a incercat repopularea unor specii, insa cu rezultate neconvingatoare.
Sa fim constienti macar de habitatele aflate in pericol si de posibilitatea disparitiei altor specii endemice si chiar unice in lume - dropia aflata doar in cateva enclave din Campia de Vest si Campia Romana, aspretele pe Valsan, afluent al Argesului, fluturi unici in lume la Viisoara, judetul Cluj, langa Campia Turzii, acvila regala din habitatul Cheilor Turzii, vipera de stepa, singura vipera neletala pentru om, cu varietati unicat in Fanatele Clujului, Coasta Iasilor si nisipurile grindurilor din Delta Dunarii.
Aici, in Ardeal, mai ales, s-a reusit implementarea cu succes a unor specii care s-au aclimatizat exemplar - gugustiucul, fazanul, cerbul lopatar, vrabia spaniola.

aleks spunea...

Uite un articol care îmi place, cel mai mult pe ziua de azi dealtfel, în condiţiile in care azi am frunzărit bloguri de dimineaţă, la muncă, pe banii firmei, desigur :)

Maria Coman spunea...

florin- bine ai venit-vrabie spaniola? pe vremurile noastre? altfel, mi se pare amuzanta stirea cu castorul, recunosc ca nu am luat-o foarte in serios :)
aleks- bine ai venit si tu- cum altfel daca nu la munca?

Anonim spunea...

sa ma astept si la revenirea Zanei Maseluta?

Maria Coman spunea...

jl- si arabella si rumburak, cum sa nu. invazie va fi

Anonim spunea...

cica Mihaela Radulescu se lupta pentru custodia lui Dani Otil

Nashu_mare spunea...

@just lethal: nu ai auzit ca se intoarce si marmota?

Anca Sandu spunea...

Pai e numai bine daca se intoarce marmota, are cine sa inveleasca ciocolata in staniol.

Florin Coman spunea...

Marmota alpina cred ca mai este si astazi in Retezat si Fagaras.
Cat despre vrabia spaniola, pot sa iti dau mai multe detalii, insa va trebui sa imi rasfoiesc caietele de ecologie, insemnarile mele :))
Am destule hobby-uri si caiete si mai si, asa ca trebuie sa ai un pic de rabdare pana dau de detalii clare.
Lumea nu cred ca are destula rabdare si interes pentru asemenea detalii si nu cred ca e cazul aici pe blog :)
Uneori aceste schimbari de habitat si prefaceri majore in clima, nu din cele mult vechiculate cum ar fi incalzirea globala sunt cu mult mai importante decat starea politica de moment. Oricum, starea politica nu da semne sa se schimbe, macar noi sa fim sanatosi si sa protejam ceea ce e important pentru noi.

Anonim spunea...

Asta da stire, frate! Ce guvern? Ce negocieri? Ce recesiune? :))

hadean spunea...

cea mai veste buna pe ziua de azi :-)

Manole spunea...

Castor? O fi avand si zile...Sper sa i se asigura si garda de ...apa si mal!

cristina spunea...

Maria, azi am trait o adevarata lectie de ... zoologie, ecologie, reintoarceologie sau ce-o fi, dar toate pe blog la tine.
Dar gandind la rece, o fi bine pentru castor ca s-a intors aici din Germania? Ca poate nemtii sunt mai organizati, petrec mai bine criza, cu castorii lor cu tot.

Maria Coman spunea...

nashu mare- ne-ai lipsit. cred :)
anca- vezi, totul are o logica
florin- da, evident ai dreptate. pana la urma politica nu ne tine de cald. sau de frig, dupa caz. altfel, ma uimesti cu cate stii
t.o- da, uite de recesiune uitasem
adi- poate singura
manole- bietul castor, eu sper sa fie mai multi totusi
cristina- lasa ca la nemti nu se poate distra ca la noi

Nashu_mare spunea...

Nu, nu, voi mie. Da' v-ati intors? :)

pushthebutton spunea...

Ceea ce remarc este faptul că până și castorii au început să fie turnați. În al doilea rând, remarc cu plăcere intervenții virtuale în arpegii pe care nu le stăpânesc: viața castorilor și a altor vietăți. Mi-a făcut mult cu ochiul vrabia spaniolă din textul dlui.Coman.

Florin Coman spunea...

Cristina - nemtii or fi mai bine organizati, insa la castori nu asta le tine de cald. Si la urma urmei la nici un animal sau specie de planta nu ii pasa organizarea antropicului, ba inca uneori ii dauneaza.
Ca sa ai un mediu sanatos, e bine sa mentii un echilibru si o concurenta reala, nu modificata. Formula se pastreaza in orice mediu, chiar si cand e vorba de oameni, de medii sociale si politice.
In Germania mai bine de trei sferturi din spatiu e puternic artificializat, unde sa mai incapa tot ce nu e absolut util imediat si eficient, ca sa folosesc expresiile mult cunoscute.
In Italia nu mai sunt delte naturale, Delta Padului e toata teren agricol, nu mai au unde habita pasarile, castorii, tot ce or mai fi.
La noi din pacate se incearca copierea unui model, importam modele, insa nu le adaptam la realitatea noastra si ajungem sa importam ce e rau si sa pierdem ce avem valoros.
Sunt mandru ca sunt roman, in ceea ce inseamna adevaratele valori romanesti decantate de secole - inventivitate, rezistenta, bravura, sociabilitate, spirit de revolta impotriva nedreptatilor, dragoste pentru natura.
Uitati-va imprejur - suntem inventivi, uluim Europa si lumea; suntem rezistenti, au trecut pe aici turcii, rusii, americanii, nemtii, politicienii infometati, si inca existam si ne revendicam identitatea; suntem bravi, admiratia mea pentru sacrificiul de o viata al unor seniori ai culturii, ca sa amintesc aici pe cei contemporani si foarte apropiati memoriei publice - Nicolae Steinhardt si Constantin Ticu Dumitrescu; sociabili si calzi am fost intotdeauna, vin la noi straini si se simt bine, sunt aici refugiati din Asia, America Latina si Africa si oameni de afaceri care aici le e a doua casa; am avut intotdeauna un spirit de revolta in noi, chiar si in aceste randuri, la tot pasul, aratam cu degetul neghiobiile, inselaciunile, comportamentul de doi bani; iubim natura - daca ne ducem chiar si printre tinerii de la scoala, 9 din 10 sunt incantati sa calatoreasca si sa descopere mai multe pentru natura si 2-3 chiar s-ar implica sa depuna eforturi pentru a proteja mediul.
Sa nu judecam spiritul romanesc prin prisma unor conjuncturi, asocieri de populatii si obiceiuri importate si efecte secundare ale unor regimuri politice care ne-au spalat creierul, bunele obiceiuri si mandria.
Ne foloseste la ceva tratant superficial si in zeflemea o problema, detasandu-ne ca nu suntem romani ca si ceilalti romani care fac tara de ras? Noi trebuie sa ii schimbam pe ei, nu ei pe noi. Nu putem avea o identitate conturata in afara celei probate si inradacinate in cunostinta comuna, vreme de veacuri. Si daca vom fi respectati ca persoana, ne vom simti straini de multe ori, ne vom pierde identitatea, si tot cei care si-o stiu pastra, cultiva si lupta pentru ea vor castiga.
De ce sa nu fim noi insine modele pentru altii si nu spectatori?
Pana la urma nu facem nimic lamentandu-ne ca avem o conducere politica asa cum este, multi conationali cu apucaturi de balcanism asa cum ne place sa zicem, inca avand sindromul creierului spalat, nu ne mai ajuta nici hazul cu marmota invelind ciocolata altora (sic! ne-a parasit si Kraft Jacobs Suchard, sa va mai prind ca ii incurajati si le cumparati produsele, ca si la astia de alde Coca-Cola :)) ).
Noi suntem singura noastra speranta si nu ne poate ajuta nimeni. Cei care suntem constienti unde suntem si daca ne dorim altceva.
Fiecare in partea noastra de lume, in mediul nostru, difuzand ceea ce stim si deschizand ochii celor care nu au inghetat de tot in clima aceasta "de incalzire globala" :)

Maria Coman spunea...

nashu mare-- nu, suntem in deplasare
rares-si mie tot vrabia, sa stii
florin- frumos ce spui tu

Florin Coman spunea...

Stiu, am gresit, e prea lung comentariul, nu e sintetizat deloc, dar din doua rele am ales-o pe cea mai mica - daca nu era detaliat riscam sa se inteleaga altceva, si asa zilnic e plin de judecati superficiale.
Maria, ai un merit deosebit sa iti asumi un asemenea subiect, ai vazut ce impact a avut. Si in doar cateva cuvinte, in prima fraza, ai suprins foarte mult.
Guvernul, daca nu va face lucruri cu adevarat importante, va ramane in negura istoriei si peste 10-20 de ani nu va mai vorbi nimeni de el. Insa domnul castor, aici doar e un exemplu, nu vom intelege neaparat doar banalul castor, revin - domnul castor va trai linistit sute de ani si la fel doamna dropie, si omul harnic din popor, si inginerul inspirat si mandru de realizarea sa, fiecare in angrenajul sau.
Unele lucruri au o importanta efemera, si din pacate de multe ori pierdem prea multa energie concentrandu-ne pe ele si nu pe esenta care dureaza.
Si, ca desert, dupa atatea feluri - ecologie, politica, umor, ... - ca desert avem bomba zilei, picanta, dulce, cum vreti si o sa notez doar doua cuvinte. Cine va dori sa stie mai multe, depinde numai de sine - Codex Comanicus.

ilinca dima spunea...

mie imi place de castori, asa ca prezenta lor e inveselitoare.
auzi, crezi ca intoarcerea lor e un semn ca se schimba ceva in tara asta? :)))

Nashu_mare spunea...

@ilinca: da, e semn ca in tara asta se schimba sanvisuri.

Maria Coman spunea...

ilinca-macar speram, nu?

ilinca dima spunea...

a, speranta moare ultima, clar. ma'ntreb daca apar si niste canguri, de exemplu. stiu ca nu aveam inainte, da' daca tot e globalizare..

cristina spunea...

Multumesc, Florin.
Acum chiar stiu tot despre castori (sau mai precis spus, mult mai mult decat am stiut vreodata) ;)
Maria, esti o gazda de treaba, multumesc, fara tine nu s-ar fi intamplat.

Serios vorbind, nu e rau de stiut.

Ca si Ilincai, si mie imi plac castorii, drept care astept sa se inmulteasca si sa treaca de Lunca Muresului mai departe. Si cangurii la fel, cand o fi sa se decida popularea Romaniei cu ei dincoace de portile gradinilor zoologice. Cand s-o ajunge la concluzia ca doar asta ne mai lipseste.

alk spunea...

Bucuria lui Nastase & Co, exemplare indigene impaiate nu aveau in Zambaccian...

venat show spunea...

Ma bucur teribil sa aud adevarate stiri. Am sa preiau articolul tau si pe blog la mine.
Multumim frumos de o veste asa mare!
PS: si eu pastoresc pitzigoiu' (2 perechi) si pitzigoiul cu cap albastru (o pereche). Si tocmai ce trebuie sa le pregaresc mincarea de iarna (seu de vita amestecat cu graunte si alune)
Gratie!

Anonim spunea...

Brebul(castorul european)are o prolificitate sănătoasă dacă nu intervine omul.Ba vine și singur pe Tisa,așa că e de bine.Ce m-ar bucura și mai mult e să importăm ceva zăgani din Austria,poate și câțiva zimbri sau tarpani..că tot avem spațiu destul în Deltă