luni, 6 aprilie 2009

Made in Romania

Lapte Fulga. Termen de valabilitate: august 2009. Deschis: 2 aprilie 2009. Niste apa la suprafata, niste zer in josul cutiei
Lapte Tnuva. Termen de valabilitate: sfarsitul lui aprilie 2009. Deschis: 4 aprilie 2009. Initial ok. Pe 6 aprilie 2009 se transforma intr-o zeama acra.

48 de comentarii:

Dan Gheorghe spunea...

incearca napolact. mi se pare cel mai bun. sau mai bine, daca ai neamuri la tara, ia de la ei lapte, branza, tot ce e cu adevarat bun.

Maria Coman spunea...

dan gheorghe- rude la tara, ehe....altfel, de obicei iau napolact sau dorna, acu a fost o intimplare. nefericita

Bogdana spunea...

curat ghinion! depinde mult si de conditiile in care au fost tinute, si transportate de la fabrica si pana ai pus tu mana pe ele.

eu beau fulga si zuzu, iar fii-mea numai zuzu (ca este proaspat). nu am avut nimic cu ele nici la o saptamana dupa deschidere (ceea ce mie imi pune alte semne de intrebare, mai grave decat daca s-ar strica in doua zile!)

cat despre produse de la tara, e sabia cu doua taisuri, si deocamdata nu ma simt in stare sa risc sanatatea mea si a junioarei!

Maria Coman spunea...

bogdana- iaurt iau eu numai zuzu, dar in ultima vreme parca nu mai e la fel. altfel, termenul de valabilitate prea lung nu e nici el ok. dar nici sa se strice instant. nici nu stiu

Bogdana spunea...

incearca bio... dupa ce am fost ca toma necredinciosul cu produsele bio, trebuie sa recunosc cu mana pe inima: au gust!

un gust cu care noi nu mai suntem obisnuiti... gustul ala adevarat...

Maria Coman spunea...

bogdana- kefir iau bio de obicei. insa lapte n-am luat deocamdata. plus ca pentru asta trebuie sa ajung la carrefour sau cora, ceea ce ma cam enerveaza.

Nashu_mare spunea...

Daca ar fi tinut mult timp dupa ce l-ai deschis ar fi fost chiar nasol.

Maria Coman spunea...

nashu mare- cata dreptate ai....

Nashu_mare spunea...

Pe bune, sunt niste bacterii care se ocupa cu acritul laptelui si care rezista chiar la fierberi la temperaturi inalte. Imagineaza-ti ce ar fi trebuit sa suporte "laptele" ala ca sa scape de acele bacterii. Asta e unul dintre motivele pentru care m-am lasat de laptele pentru cafea, ala la cutiute. Substanta aia are periaoda de valabilitate de ani de zile daca o tii la la temperatura camerei.

monica spunea...

Mai! Nu exista "lapte proaspat" e doar d-ala cu mai multe sau mai putine bacterii. Ala care are mai putine bacterii (sau deloc) se strica mai greu. Prefer UHT-ul, in cazul asta, tocmai ca e cel mai putin bactericios.
Dar nu exista conservanti in lapte. Trust me.

brontozaurel spunea...

Brrr! Nu stiu de ce, dar m-au trecut fiorii cand am citit asta. Si cu ocazia asta mi-am dat seamade 2 chestii:
1 - intamplator, eu n-am consumat niciodata Fulga, de obicei iau Dorna sau Parmalat, dar mi s-a intamplat sa ma impiedic prin magazinele mari de niste fete care serveau lumea cu lapte Fulga... si acum ma intreb... de ce oare?
2 - nu cred sa fi tinut vreodata o cutie de lapte 48 de ore la mine - asta pentru ca lapte iau doar daca am eu pofta sa beau... si daca am pofta sa beau, o cutie de 1l se duce jumatate dupa-amiaza, jumatate a doua zi dimineata...

Maria Coman spunea...

nashu mare- eu o cred pe monica, merg pe mana ei
monica- in legatura cu uht-ul am indelungi dispute cu fratele meu. care e contra-gen nashu mare. eu sunt pro- genul meu :)
brontozaurel- eee, la noi e lapte la cafea, lapte la cereale, etc...consum mare

Koppany spunea...

Indragostit. Si atit.

Bogdana spunea...

monica, eu cand zic proaspat ma refer la laptele care are termen de expirare de max 2 saptamani, fata de cel uht care are vreo trei luni daca nu ma insel...

ca oricum toate sunt pasteurizate.

Maria Coman spunea...

bogdana- eu am avut acum probleme si cu ala cu termen lung si cu ala cu termen scurt. habar n-am, cert e ca nu mi se pare ok. si de vina sunt eu ca in loc sa ma duc sa fac plangere oficiala, scriu pe blog si le arunc la gunoi

just lethal spunea...

de ce nu completezi menajeria cu o vaca?

Nashu_mare spunea...

Cu o oaie mai bine. Stiu eu unele parasite de stapan de saptamana trecuta. :D

Maria Coman spunea...

jl & nashu mare- sunteti amabili, nu, multumesc

Nashu_mare spunea...

Haide, ma, Maria, macar pana ii da Base drumul stapanului... Ai suflet!

Maria Coman spunea...

nashu mare- am zis nu

Nashu_mare spunea...

Si are vreun efect cand spui nu Natasei sau lui Stuart? Ce, par eu mai fraier? :D

Maria Coman spunea...

la natasha mai are efect. deci cu cine te compari, cu natasha sau cu stuart?

Nashu_mare spunea...

Cu Stuart, ca are mai multa experienta.

Maria Coman spunea...

treaba ta

Koppany spunea...

Revenind la topic...
Eu ti-as (putem sa ne tutuim?) recomanda sa folosesti doar produse naturale pe cat se poate. Si nu ma refer neaparat la piata, pentru ca din pacate si la piata de alimente 90% dintre vanzatori, nu mai sunt "tarani" care isi vand produsele proprii..ci "mici intreprinzatori" care cumpara mai ieftin de la engros-uri, si vand mai scump la taraba...deci din lac in put. Eu de exemplu (poate nu se aplica in Bucuresti) am o persoana de la tara care imi aduce lapte proaspat de 2 ori pe saptamana. Dezavantajul este ca nu dispui de versiunea..."low fat". :) In alte tari, in special in state, oamenii platesc x3 pretul normal pentru alimente organice (fara conservanti sau chimicale) pe care noi le avem mai ieftin la piata. Mi se pare ridicol cand vad oameni care dau buzna la supermarket sa cumpere produse mult mai proaste si mai scumpe decat la piata.

Maria Coman spunea...

koppany- pai cuperi legume si fructe din piata, dar restul nu prea vad cum....

Nashu_mare spunea...

@koppany (putem sa ne tutuim): stii ca si alimentele "verzi" sunt certificate "verzi" in alte tari?

Stii ca laptele produs la noi nu poate avea niciun fel de certificare? Si asta nu se intampla din cauza fabricilor mari procesatoare ci a micilor producatori care nu respecta aproape niciun fel de regula de igiena. Si nu e vorba de "am mancat de acasa si nu m-am imbolnavit niciodata", e vorba de cantitatea de microorganisme si bacterii daunatoare intalnite in laptele recoltat de producatori (rezultate din analize). Datorita proprietatilor proprice de dezvoltare in lapte, e suficent ca un singur producator sa aiba o sursa de astfel de elemente nedorite (o vaca) si tot laptele va fi infestat. Asta se intampla pentru ca se folosesc, de exemplu, aceleasi galeti la mai multe vaci si toate bacteriile se sharuiesc.

Ce e curios e ca laptele de calitate superioara, importat din Ungaria, costa la poarta fabricii mai putin decat costa laptele produs intern de calitate superioara (necertificat). Din pacate, dupa cum am zis, din cauza faptului ca producatorii nu au decat o linie comuna de fabricatie pe unde intra lapte si din Ro si din Hu, tot laptele procesat iese prost.

De unde stiu? Datorita meseriei mele, direct de la sursa: procesatorii, care sunt primii care se plang. Bine, se plang in primul rand ca nu pot exporta in UE...

Maria Coman spunea...

nashu mare- pai si daca se plang, nu pot sa si faca ceva?

Koppany spunea...

@ Nashu - mare

Nu te contrazic...(chestia cu tutuitul era pentru Maria lol). Dar atunci solutia de bun simt, nu ar fi sa ii ajutam pe producatorii autohtoni sa se alinieze normelor europene, decat sa cumparam de la unguri? Nu sunt adeptul nationalismului declarativ, dar chiar cred ca economia romaneasca ar putea fi sprijinita mult mai mult, si primul pas ar fi cumpararea produselor romanesti. Sunt de acord ca chimic si biologic vorbind poate ca laptele pasteurizat este mai "safe"...dar in general prefer oricand alimentele naturale, neprocesate, inclusiv laptele. De exemplu branza de vaca de la piata (cea de la taran) este net superioara branzei de vaca din magazin din toate punctele de vedere. Sunt doctori care recomanda produse de la piata in tratamentul diferitelor boli. Nu sunt medic, deci nu stiu cat este de adevarat, dar am prieteni care mi-au povestit de cazuri de ciroza gradul 3 (faza terminala) vindecate cu branza de vaca. (repet...nu sunt doctor...va spun ce am auzit).
Si apropo de produse naturala vs. produse de supermarket...la fel cum sunt sanse ca un lapte de la tara sa fie infestat de anumiti germeni sau microbi (slabe sanse), tot la fel de probabil este ca sa gasesti un soricel intr-un parizer de supermarket :D
@ Maria
In afara de carne (si nu pentru ca nu ar fi buna, ci din motive de siguranta) se poate cumpara orice din piata, inclusiv lapte. Incearca sa localizezi o ruda de la tara, care tine animale, sau are o gradina...sa ii faci vizite strategice o data pe saptamana ^^

Maria Coman spunea...

koppany- aoleu, unde sa gasesc eu rude la tara, ca suntem in bucuresti de ceva generatii incoace? plus ca mie imi place laptele de la magazin, zau....

just lethal spunea...

rude la tara...cum unde? B-dul Petrila fireste

Maria Coman spunea...

jl- de acolo sa cumperi tu

just lethal spunea...

nu, ca am intoleranta la lactoza de cand ma stiu. o felie de branza in plus ma transforma automat din just-lethal in just-dead :)

Maria Coman spunea...

jl- si nu exista tratament?

just lethal spunea...

o fi...habar n-am...
am mers insa pe ideea ca problemele la cap sunt mult mai stringente :))

Nashu_mare spunea...

@Maria: ar putea sa aiba doua linii de fabricatie complet independente dar e destul de costisitor. De fapt ei cumpara laptele din Ungaria deoarece e mai ieftin nu ca e mai de calitate.

@koppany: pai nu vezi ca se pun de-a curmezisul de fiecare data cu "pai io asa procedez din tata in fiu si acum vine UE sa imi spuna mie ce sa fac?" Se produce scump si prost, ce sa le facem?

Si rosile din piata crezi ca sunt mai sanatoase? Doar ca unele dintre ele nu sunt ingrasate artificial, in rest dracu stie ce chimicale au aruncat drept pesticide pe ele. Nu se supun niciunei reguli.

Mierea e la fel, sanatate curata, are in ea tot felul de antibiotice.

In legătura cu soricelul din parizer: prin 1990 gaseau unii seringi în cutiile de Pepsi. Oare cum or fi ajuns alea acolo in procesul de fabricatie? Oricum, daca gasesti in vreun parizer (altfel unul din cel mai dubios fel de mezeluri posibil) vreun soricel, stii cui sa te adresezi, pe cine sa tragi la raspundere. Eventual, nu mai cumperi de la acel producator si iti rogi toti prietenii sa nu mai faca nici ei asta. Daca ti se intampla vreo chestie nasoala cu produsele din piata, ce faci?

Maria Coman spunea...

jl- mda, cred ca ai dreptate
nashu mare- pai daca argumentul e ca n-avem chef de investitii, ar trebui sa nu se mai planga. sa fim seriosi. plus ca presupun ca cu ceva efort producatorii aia ar putea fi educati sa schimbe ceva

Bogdana spunea...

tocmai am auzit-o pe oprietena ca a primit un link pe mail cu pangasius-ul care creste in vietnam si cu poze cu mizeria de acolo samd...

in curand ajungem fie sa nu mai mancam nimic fie sa fugim la tara, sa ne facem ferma noastra si sa mancam ce producem. intoarcere la natura, frati si surori!

nu e chiar departe de mine ideea cu ferma!

Maria Coman spunea...

bogdana eee, eu nu sunt inca atit de paranoica. dar sincer, nu pot sa nu ma mir ca sta salata 2 saptamini in frigider si nu se strica

Maria Coman spunea...

anya- ea citeste cum vrea, da?

Evergreen spunea...

prajitura cofetaria georgy's.
tarta cu struguri.

acra.

:(

Nadina Câmpean spunea...

zuzu nu m-a dezamagit niciodata :)

Maria Coman spunea...

evergreen-exemple sunt multe, din pacate

Maria Coman spunea...

nadina- nici pe mine. deocamdata

[D][S][N] spunea...

Tot "Made in Romania"...
http://dragossorinnicula.wordpress.com/2009/04/01/in-romania-magarii-se-bucura-de-tot-felul-de-privilegii/

Nashu_mare spunea...

Investitiile ca investitiile, le-ar fi facut si romanii ca sa poata exporta, dar iti dai seama ca sursa de lapte unguresc nu e atat de constanta.

geretus spunea...

Laptele Tnuva nu cred ca este pasteurizat... Prin urmare, trebuie tinut tot timpul la frigider si consumat cat de repede posibil...
La fulga... e alta mancare de peste, pentru ca el e pasteurizat... Deci la deschidere trebuie sa fie ca nou...
Am patit si eu cu ZUZU

Bobo spunea...

mda lapele Fulga si Zuzu...parca ar fi lapte praf nu alta nu are bacterii pt ca se sperie de el cumparati niste lapte de casa sau BIVOLITA si vedeti cum e laptele adevarat k n-o sa mai datzi Fulga shi Zuzu nici pisicilor strazii de frica sa nu se imbolnaveasca shi so moara.Si lapele adevarat (crad k napolact e cel mai aproape)nu se strica... se acreste ;)cefir pt mitici