miercuri, 5 mai 2010

Ioana

La un moment dat, cand eram gravida, am ajuns la ecografie la unul dintre ecografistii celebrii ai capitalei. Care mi-a spus ca ar putea fi o problema cu evolutia sarcinii. N-a fost asa, dar am ramas cu stresul ca ceva nu e in regula pana am nascut. Omul, doctorul, total lipsit de abordare, morocanos, sictirit, genul iti dau vestile proaste direct, ce sens are sa incercam sa cosmetizam. Am ajuns la el dintr-o intamplare, m-am dus sa nu zic ca nu m-am dus si la o somitate.
Tot in perioada in care eram gravida citeam pe forumuri de alti ecografisti, la fel de celebri, care le spuneau gravidelor, la fel de senini, ca poate copilul e pitic, ca poate are nu stiu ce sau nu stiu cum.
Unei colege, prin saptamana 20 si i s-a spus sa faca avort terapeutic, pentru ca ar fi probleme grave. Copilul s-a nascut, e ok, cu o saptamana mai mic decat Smaranda.
Unei alte amice, cu un copil deja bolnav acasa, i s-a spus ca si cea de-a doua sarcina e cu probleme. Nu stiu sincer ce as fi facut in locul ei, ea a pastrat sarcina, iar fetita are acum cred spre trei ani si e un copil perfect.
Sunt insa si cazurile invers. Cand ti se spune ca totul e ok. Ca e perfect. Ca nu e nicio problema. Si copilul se naste fara o manuta. E cazul Ioanei. A carei mama a stiut ca ecografiile au iesit bine, ca nu sunt anomalii, pana in ziua in care a nascut. Cand i s-a spus sec copilul asta are o problema...nu are o mana
Mi se pare incredibil ca se poate asa. Nu neg ca pot exista greseli. Nu neg ca si doctorii sunt oameni, ca pot fi obositi, ca pot avea o zi proasta. Dar tine de profesionalismul fiecaruia sa isi faca jobul bine. Si sa aiba acolo, un grad de compasiune, cat de mic.
O putem ajuta pe Ioana sa aiba si cea de-a doua manuta. Si nici macar nu e greu. Doar cu un pic de omenie.

7 comentarii:

Ionouka spunea...

Mi se face frica...
:(

Ruxi spunea...

Unii medici sunt niste incapabili. Nu stiu cum ajung medici, dar ajung degeaba. Mie mi-a spus un doctor ca am cancer, si n-aveam nimic.

rotariu spunea...

E groaznic ce s-a intamplat, si eu la acelasi cabinet am mers pentru supravegherea sarcinii, insa la un alt medic. Recunosc insa, ca toate ecografiile morfologice au fost facute la o mare clinica si nu acolo deoarece nu era un aparat atat de performant acolo, iar medicul meu ma mai trimitea si in alta parte. E trist, nici nu vreau sa imi imaginez ce inseamna, recunosc ca si eu eram stresata inainte de nastere sa nu fie ceva in neregula si sa nu se fi vazut la ecografie. O sa incercam sa ajutam cu o farama aceasta minunata fetita.

Maria Coman spunea...

cristina- da, e groaznic....macar cat de putin putem face, putem sa incercam
ionouka- pana la urma n-ai ce face decat sa ai incredere
ruxi- nici nu vreau sa ma gandesc prin ce ai trecut

Monica spunea...

Eu locuiesc in Canada. Sunt insarcinata in luna a 7-a.
Aici toata lumea iti spune : everything is ok.....Si iti zambeste cu un optimism debordant.
Eu am o banda de lichid amniotic mai groasa decat e normal.... Ei nu-si fac probleme ...pt ca everything is ok....
Sincera sa fiu m-am cam repezit in doctorul meu si i-am zis ca sunt "sick and tired" de ok-ul lor si vreau sa stiu daca sunt probleme oricat de rau ar fi.... Deh, sunt obisnuita cu stilul romanesc

Maria Coman spunea...

monica- da, am auzit ca in anglia si canada supravegherea sarcinii e asa, super lejera. bafta

laura spunea...

Groazanic ce se poate intampla in tara asta!!!