joi, 4 august 2011

Bretania si un pic de Normandia

Ce te socheaza din prima e peisajul. Adica agricultura. Fiecare colt de pamant e folosit. E cultivat cu ceva sau folosit drept pasune pentru nenumaratele vaci care se-nvart pe-acolo. Agricultura adevarata, nu vesnic potential, ca la noi. Unde nu sunt legume sunt fructe, unde nu-s fructe sunt cereale, unde nu-s cereale sunt vaci, unde nu-s vaci sunt cai, unde nu-s cai sunt vii...Mai putine acolo decat in Provence, evident. Dar sunt.
Apoi apele. Marile, oceanele, raurile :)) Agresive rau de tot. Poate ati mai citit despre ceturile bretone, despre legende, despre Regele Arthur, despre vrajitorul Merlin si despre ceturile din Avalon. Ei bine, ceturile nu le-am vazut, dar fluxul si refluxul suntt cu adevarat spectaculoase.
La Saint Malo, de exemplu, e un fort. La care in prima zi am ajuns pe jos, pe plaja. Plaja mare, cu nisip fin, nu ziceai ca dispare in cateva ore :))




A doua zi, la acelasi fort se ajungea doar inot sau cu barca.


Mi-a parut rau ca n-am fost acolo cand a inaintat apa, pentru ca la Mont Saint Michel de exemplu a fost spectaculos. Revenind, Saint Malo e un orasel extrem de dragut. Zona veche, Intramuros cum ii spun ei, e aparent o veche cetate din piatra, cu stradute inguste, cu cladiri destul de inalte. Cu restaurante geniale, cu mancare specifica si preturi normale. Am spus aparent veche pentru ca de fapt totul a fost reconstruit dupa al doilea razboi mondial de la 0. Si ne gandeam cum francezii astia stiau de pe atunci, daca nu chiar de cu mult timp inainte, ca istoria se pastreaza, se respecta si de ce nu, se exploateaza. Daca era un banal oras de coasta, Saint Malo n-ar fi atras probabil atita turisti in fiecare an.
Turistii, ca a venit vorba, sunt in special francezi. Perioada de vacante si pentru ei. Preturile, ca pentru francezi, ceea ce n-a fost rau. Scoicile marinieres erau pe la 10 euro portia, clatitele 4-5, oferte de meniu cu 3 feluri intre 15 si 30 de euro. Acceptabil, zic eu, pentru Franta. Sa nu uit de cidrul local, o bautura de mere acidulata si slab alcoolizata, dar tare buna. Vinul specific e Muscadet-ul, un vin alb destul de sec, dar bun.
Am mai fost la Cancale, portul cu stridii la botul calului . Se vindeau la taraba, pur si simplu si le mancai intr-o farfurie de plastic. 20 de metri mai incolo pretul stridiilor crescuse deja. La restaurant nu mai erau 5 euro, ci vreo 7. Si uite asa, pana ajung la noi la sute de euro.
Dinan e un alt orasel simpatic. Mic, dar relaxat asa. Si apropo de relaxare, oamenii in zona aia chiar sunt relaxati. Unele restaurante deschid la 9, altele la 10, unele inchid la pranz, altele nu, unele magazine sunt inchise luni si marti, altele doar miercurea dimineata, unele nu deschid joia... Nu exista o logica, nu e o industrie standardizata si fara personalitate. Nu, acolo fiecare proprietar face cam ce vrea si nu il imita pe vecinul de vizavi. Daca terasa vecina are deschis non stop, nu inseamna ca si tu faci la fel. Si tot apropo de relaxare, stateam la masa sine uitam cum un proprietar inchidea magazinul. Afisata avea ora 19.00. Pe la 19.30 s-a apucat sa stranga ce avea in fata. Adica 2 ghivece, un afis si o cutie cu cd-uri. A avut nevoie de 40 de minute pentru asta. Abia la 20 si un pic a reusit sa incuie.

8 comentarii:

Cris spunea...

am o fosta colega de liceu, care s-a stabilit in orasul Dinan. fericita nu?

Maria Coman spunea...

fericita rau, da :))

Strumful spunea...

Deci te-ai relaxat la cap in concediu:D, super bine.

T.o spunea...

Daaaa. Frumos. Subscriu. Zici ca ne-am vorbit anul asta. August, Paris, Normandia...Tare as fi vrut sa stau macar pana la Craciun pe acolo. Uite impresiile mele despre calatoria in Normandia: http://www.perfecte.ro/travel/ce-n-a-vazut-parisul-normandia-un-colt-de-rai-in-care-timpul-sta-in-loc-si-de-unde-merita-sa-te-intorci.html
Data viitoare vreau Bretania:)

Maria Coman spunea...

t.o- am citit perfectele, mi-a parut rau ca n-am ajuns la etretat, ca imi propusesem. eu mai am in plan valea loarei

T.o spunea...

Ei, si eu as mai vrea atatea... M-as intoarce si acum in Etretat. Trebuie sa ajungi, macar o zi-doua. Valea Loarei, alt vis, Bretania, cum spuneam si cate altele. Nu ma mai fac bine dupa concediul asta:))

Mihaela spunea...

Maria, imi poti spune daca ai mers printr-o agentie? Ai fost cu masina de aici din Ro? Sau ai zburat pana la Paris si de acolo ai inchiriat masina? Imi dorecs de foarte mult timp sa merg din nou acolo (am fost studiat candva acolo) dar nu m-am incumetat sa merg cu masina din cauza drumului foarte lung. Iti multumesc ;-)

Maria Coman spunea...

mihaela, n-am fost prin agentie, nu mai mergem demult prin agentie. am fost cu avion pana la paris si acolo am inchiriat