marți, 2 august 2011

Cura de ingrasare. Rezultat garantat

Sau vacanta in Franta. De data asta in Bretania, Normandia si un pic de Paris. De ce cura de ingrasare? Simplu. Pentru ca:
1. in Bretania cantitatea de fructe de mare e imensa. Portia de scoici e de juma de kilogram. Si e cu cartofi prajiti. Sau poti sa mananci paste cu juma de kilogram de scoici. Sau orez.
2. in Bretania, daca te duci in port la Cancale, , dai de fermele de scoici. Care cand e reflux se si vad, ceea ce e mai putin important aici. Mai important e ca mananci stridii abia scoase din apa. Acolo, pe zidul portului, intr-o farfurie de plastic. 4,5 euro duzina de stridii. Si doar n-o sa ratezi ocazia

3. in Bretania exista clatite pe toate drumurile (de altfel cele mai multe restaurante sunt de fapt Creperies) si exista EA, Clatita. Clatita cu caramel si unt sarat. Daca ti-ai luat odata, o iei la toate mesele. Nu se poate fara ea.
4. In Bretania exista si clatita fel principal. Galette ii zice, facuta cu faina neagra. Si umpluta cu ce vrei tu, evident si cu scoici, crabi, creveti, somoni si alti pesti de prin zona. Nici pe asta n-o mai ratezi daca ai incercat-o odata.
Bine, clatitele astea si galettele sunt suuuper subtiri, ca o foaie, asa, nu ca ale noastre. In fine, de nerezistat
5. In Bretania si Normandia si peste tot in Franta e painea. Bagheta aia cu coaja crocanta si cu miez moale. Pe care o gasesti peste tot, la toate brutariile. E, acum e si una speciala, cu nume special. La Festive. Pe care daca o asociezi cu o branza.....
6. Pentru ca in Franta branza e la putere. Si e si ea peste tot. Camembert-ul provine din Normandia. Branza de capra in toate formele ei tot pe-acolo e. Brie, Beaufort si alte si alte
7. Mai e salata de chevre chaude. Tot cu branza, cu branza pusa pe o felie de paine si incalzitte amandoua numai cat sa se topeasca branza un pic.
Si acum, ca m-am intors? Mor de foame :)) De maine, regim

18 comentarii:

Monica spunea...

Ce frumos, ce frumos! Nu te mai gandi la dieta (doar fa-o, daca zici ca trebuie!)
Pe de alta parte, iti dai seama ca se spune despre dietele frantuzesti ca sunt cele mai eficiente? Cum sa-mi explic?

Cris spunea...

desfatare nu gluma!

Maria Coman spunea...

monica - zau ca nu stiu care e explicatia....oricum, cei mai putini grasi la francezi sunt. poate nu mananca o bagheta odata :))
cris- sa stii

Degetica spunea...

ei gusta, nu mananca , la francezi mancarea e un pretext.
in alta ordine de idei, sa-ti fie de bine! :))

andra spunea...

Cum sa-ti explic eu ca sa intelegi? Ti-am citit cronica la birou, in asteptarea comenzii de la Iridex. Asa ca vezi tu...?! :))

Roxana spunea...

Eu stiu ca francezii se mentin cu peste, fructe de mare si vin rosu. de aia nu sunt multi grasi.
Oricum, m-ai terminat cu postul asta...Si pana la viitorul concediu mai e muuult.

Maria Coman spunea...

degetica in bretania nu prea gusta, mananca la greu. iar mancarurile sunt destul de grele. carnati, budinci, e un carnat amdouillet din care abia daca am mancat juma si ziceai ca mancasem o tona

Maria Coman spunea...

andra, lasa ca mai am un pic si recuperez

Maria Coman spunea...

roxana pai da, cu fructe de mare, dar portia e cu subdiviziuni de kg. plus nelipsitii cartofi prajiti. plus painea cu unt. plus, plus, plus....sa nu mai vorbim de concedii:))

Bogdana spunea...

Oh Doamne, m-ai dat gata!

mariamirabela spunea...

Maria: scoate cartofii prajiti si bagheta, lasa restul. Nu mai trebuie regim, garantat.

Bine ai revenit!

Strumful spunea...

OAu, miai facut pofta de paine crocanta, mai ales ca pe aici gasim tot felul de paine indesata, nimic din ce stiam eu.
Imi pare bine ca ai avut o vacanta frumoasa. A fost si Smaranda cu voi? Ca noi cu Iulia nu ne putem lauda ca stam la terase sau ceva de genul.

shmeny spunea...

stai relax, si in romania te poti ingrasa, nu tre sa te duci pana-n bretagne :D

Micky spunea...

da, sunt de acord, trebe cura. dupa un concediu frantuzesc o cura romaneasca - sarmale, mamaliga, papanasi :)

Maria Coman spunea...

oana, pai in romania am inceput :))
sofia, ati plecat din tara?
mariamirabela da, teoretic suna bine. practica m-a distrus

Strumful spunea...

Da, Sot sta 3 ani in Austria, eu anul asta ma intorc in tara sa invat germana si sa reolv unele chestii si apoi raman si eu aici si-mi caut de munca.

Maria Coman spunea...

sofia- foarte tare, bravo voua. si bafta

Jocul orb spunea...

Salata de chevre chaud - mai grav e ca o fac mereu si acasa :-)
Si fondu-ul :-) ne-am luat aparat :-(
si vizita la cavele Roquefort - am facut degustare...s.a.m.d