miercuri, 2 noiembrie 2011

Stomatolog pentru copii

De câteva zile, Smaranda se plânge că o dor dinții. Trebuie să îi iasă caninii, dar pentru că de data asta se plânge foarte vocal, arată, nu vrea să se spele pe dinți, m-am temut de vreo carie....Așa că vrând nevrând, am căutat dentist. Îngrozită din start, pentru că eu am fost traumatizată în copilărie de dentiști. Am și avut multe probleme, dar săptămânalele într-o perioadă acolo, la Facultate, în spate la Kogălniceanu nu o să îmi iasă vreodată din cap. Sinistru....
În fine, căutăm stomatolog. Dentestet 4 kids pare în regulă, mă gândesc. Alte variante sincer n-am mai încercat, deși aveam niște recomandări pentru stomatologi buni care se ocupă și de copii. Dar mi-a plăcut ideea lor cu joaca. Așa că ne-am dus. Tot cu inima strânsă, că deh, dentistul e dentist. Și cum o să stea Smaranda la control. Și dacă are carie, cum o să îi lucreze. Și dacă, și dacă și dacă.
Eeee, povestea aici începe. Ajungem. O încăpere imensă plină de jucării. De creioane de colorat. De jocuri. O cale ferată imensă, cu poduri și prăpăstii, cu vagoane magnetice. Desene animate. Wiii. Acvarii cu pești. Ca să vedeți ce simplu e, Smaranda a dispărut practic de lângă mine, am completat un formular stufos, am mai vorbit la recepție, nu se întorsese. Era împreună cu o asistentă, desenau. A coborât și stomatoloaga, tânără, drăguță, și ea avea o fetiță de 1 an și 3 luni. Mi s-a părut foarte tare că și doctorița și asistenta vin să cunoască copilul încă de jos, nu intri în cabinet și îl iau acolo în primire.....Buuuun, cu greu o convingem să urcăm, ajungem ăn cabinet, ne uităm la pești, ne uităm la instrumente. cum face leul Smaranda? Și ce să vezi, copilul face gura maaaaare.....A doua oară nu mai vrea, așa că îi pune desene pe monitorul scaunului. Așa că vrea. Ar mai fi trebuit o a treia oară, dar n-a mai vrut și doctorița a zi să n-o forțăm.
Concluzii: Smaranda e ok, ar trebui să mai mergem la control peste 6 luni
Sfaturi: periajul să dureze cel puțin 3 minute (la noi durează cam 30 de secunde :))
Consultația a durat 20 de minute, am plecat după o oră și jumătate, pentru că duduia nu se dădea dusă.
Ce mai trebuie să știți= că pentru copiii până la 3 ani consultațiile sunt gratuite. Nu știu tarifele cum sunt, că nu am termen de comparație, dar sincer, pentru cum se poartă oamenii de acolo cu copiii și pentru ca un copil să nu aibă amintirile mele sinistre despre dentist, merită toți banii.

13 comentarii:

cris spunea...

vorbesti serios cu 3 minute? mi-e groaza sincer. si la noi dureaza sub 1 minut, asta atunci cand binevoieste maria sa sa ma lase sa o spal. altfel se spala singura si numai pe dinti nu ajunge periuta aia.
nu mai zis ca pe treaba serioasa de spalat si dimineata si seara ne-am pus de vreo luna, de cand m-am prins cum sta treaba cu santajul.

Maria Coman spunea...

cris- mdaaa, foarte serios. si mi-a zis ca se vede la dintii din fata de ex, ca are gingiile usor inflamate, ca tb spalati mai bine :))

cuca spunea...

Eu merg acolo de aproape doi ani,cu ambele fete.Cea mica,Ileana, a avut o problema ingrozitoare ,si-a rupt gingia (a fost zdrobita),si-a pierdut un dinte,celalalt a fost aproape distrus.A trebuit sa suporte niste chestii care nu pot fi nici povestite,dar totul a decurs perfect,nu are nici o trauma.Cealalta fetita,Maria,are o multime de probleme si mergem acolo de doua ori pe luna.Cand aude ca am facut programare,zice:yupii...Am avut o singura data probleme cu ea,dar am apelat la psihologul de acolo si dupa doua sedinte s-a rezolvat.
Cea mai buna alegere.

Simona spunea...

Eu care am fost crescuta cu spalat pe dinti cum apucam (cine mai tine minte nenorocirea aia de pasta de dinti Maxam chinezeasca cu gust de portocale stricate?!), am ramas socata sa vad cat de mult se insista pe periaj corect la copii atat de mici, mi-au spus ca de cand e mic-mic trebuie sa-l speli pe dinti (la noi e 2 minute cica), si de cand are dentitia completa trebuie sa si floss-ui... ceea ce noi facem dar nu chiar zilnic, desi pe copii ii distreaza tare operatiunea, dar nu am intotdeauna timpul necesar... In schimb, trebuie sa recunosc cu mana pe inima ca ma uit cu o invidie imensa la toti copiii mai mari si adolescentii de pe aici care au o dantura aproape perfecta... si ma motiveaza sa continui :-)))
Ca norocul ca Robbie e intelegator si face totul ca la carte, iar Mica il copiaza in toate, asa ca e foarte insistenta cu periutza si ea :-))) puterea exemplului rulez ;-)

cris spunea...

pai in fata imi e cel mai greu sa-i spal, ce nu ii place, la maselute e mai usor. si mie imi e foarte frica de carii, mai ales ca ea nu adoarme daca nu bea lapte, iar ca sa o spal apoi ar insemna aproape practic sa o trezesc.

Kamelia spunea...

aaa, ce informatie utila, multumim. Noi am ajuns in spate la Kogalniceanu cind a facut o luxatie la incisiv din cazatura dar drita de-acolo a fost super ok.
3 minute? auci, cred nu dureaza atit nici la noi, si suntem mai mari. :(

Roxana spunea...

3 minutee??? auch. Noi cred ca nu depasim 1 minut..uneori nici ala. Dar am inceput totusi sa o spal si seara si dimienata. Adunate cred ca fac 3 minute:d

Luminita spunea...

f util postul, cel putin ptr mine, in cautare de stomatolog si cu inima la fel de stransa ca tine inainte de vizita la dentist.
merci.

Maria Coman spunea...

roxana, la noi nici adunate nu fac un minut

Maria Coman spunea...

luminita, kamelia, ma bucur ca v-a fost de folos

mariamirabela spunea...

Nici la noi nu dureaza trei minute, recunosc. Poate 3 minute adunate: ce spala ea cu ce spal eu, dar nu cred ca se pun. Si mai folosim si ata dentara cand si cand, atunci cand ma vede pe mine (ia sa ma vada mai des). Dar pare superba clinica asta, uite, in momentele astea, ma oftic ca nu mai suntem in Romania. Multumim pentru recomandare, Maria, foarte interesanta!

albire dinti acasa spunea...

Foarte interesant articolul!

dana spunea...

e destul de dificil sa duci un copil la dentist. la noi prima vizita la dentist s-a incheiat in niste urlete groaznice...mai mult de firca decat de altceva.
nu prea aveti ce face decat sa stangeti din dinti si sa suportati. sunt multi dentisti acum care se poarta foarte frumos cu cei mici.