joi, 23 august 2012

Despre literatura română

Eu citesc destul de mult, aș zice, dar de ani buni, să fie chiar mai bine de un deceniu, n-am mai citit autori români. Nu mai țin minte care au fost ultimele încercări, cert e că nu mi-a plăcut nimic, așa că am mers elegant mai departe si am ignorat subiectul. 
Recent însă, cineva mi-a propus să fac parte dintr-un juriu pentru un premiu de 10.000 de euro, care va merge către un autor român. 
Premiul se numește Augustin Frățilă, găsiți detaliile aici. PE scurt, va fi un juriu de specialitate care va selecta 5 romane publicate in 2011, cele 5 romane vor fi citite apoi de mai mulți bloggeri, care vor face un clasament, iar la final se va stabili câștigătorul. Premiul, spuneam e unul semnificativ. Și oricum, apreciez faptul ca cineva s-a gândit la literatura română. Cineva-ul ăsta e și președinte al Asociației Editorilor, Mario De Mezzo. De la Mario am aflat o grămadă de lucruri despre piața de carte din România, multe dintre ele șocante, am aflat cât se străduiesc editurile să facă lucrurile să meargă și cum încearcă să promoveze cartea de calitate. 

Așa că mă bucur că sunt în juriu, dar sunt și ușor stresată.  Ce mă fac dacă nu îmi place nimic? :))

Un comentariu:

nicu spunea...

hmm. interesant!!!chiar foarte... imi amintesc si eu visul meu de candva de a scrie. apoi ratiunea si parintii m-au oprit ca-mi ziceau ca voi muri de foame... e trist. iar acum ca un ratat imi linistesc "nelinistirea" jucand pariuri Romania cu un vecin hidos...ma bucur ca se intampla asemenea lucruri frumoase in literatura. incurajati-i pe tineri!