joi, 4 octombrie 2012

Despre Matei

Matei e un bebelus de 2 luni si jumatate. Ai putea crede ca nu are nicio problema inca, ai putea crede ca parintii lui sunt fericiti ca au un baiat si ca abia asteapta sa creasca, sa il vada alergand pe picioarele lui, vorbind, razand si jucandu-se. In cazul lui Matei, insa, lucrurile nu sunt atit de simple. A fost diagnosticat cu gura de lup, stiintific spus cu cheilopalatoschizis.
 Diagnosticul a fost pus cand mama lui a facut ecografia de 22 de saptamani. Cand au aflat, parintii lui au inceput sa se intereseze ce si cum si au aflat ca cel mai bine ar fi ca Matei sa se nasca la Viena, pentru ca acolo e face imediat o interventie chirurgicala care il ajuta sa manance. Pentru ca in cazul acestei boli, orice masa e un chin, plus ca exista riscul sa se inece sau ca laptele sa ajunga in plamani.

Se fac astfel de operatii si la Timisoara, dar din cate am citit eu, dupa pensionarea prof. Urtila, nici unul din medicii de acolo nu reusesc sa-i atinga performantele si cele mai multe operatii se desfac si necesita interventii repetate, lucru care nu mi se pare deloc ok pentru un bebelus de cateva luni.Avantajul in spitalul din Austria era placa palatina care acopera despicatura si in acelasi timp ajuta la apropierea celor doua parti, lucru extrem de important in faza preoperatorie.Am ajuns repede la concluzia ca trebuie sa ajungem in Austria, dar din salariul meu de asistent universitar si al sotului de preot nu ne permiteam  o cheltuiala asa de mare.Familia cu care luasem legatura ne spusese de existenta formularul E 112, pe care l-am obtinut ffffff greu, dupa lungi ore de asteptare  pe la usi, dupa incercarile de intimidare ale celor de la Casa de asigurari Judeteana (noi locuim in Targoviste), dupa intocmirea unui dosar in care fiecare hartiuta ne-a constat energie, timp si nervi intinsi la maxim si dupa ce am fost nevoita sa aud, in mod repatat ca „ii pot lasa mustata si se acopera defectul”  sau ca „puteam sa avortez daca am stiut” (asa rezolva unii medici din Romania problemele!!!!)

In final, CAS Dambovita ne-a trimis dosarul catre Casa Nationala si abia de acolo am primit  raspuns pozitiv. Asa ca, dupa o aventura de cateva luni, am ajuns unde ne-am dorit. Matei-Alexandru s-a nascut pe 25 iulie 2012, la Viena. Imediat dupa nastere, a fost consultat de un medic specialist in chirurgie maxilo-faciala si i-a fost pusa placa palatina, care intr-adevar face minuni.

Toti copiii care sufera de aceasta malformatie au mari probleme cu hranitul, cu respiratia (pentru ca este afectat si nasucul), dar Matei mananca foarte bine, este un grasunel si un zambaret. Ni s-a intamplat sa se si inece de cateva ori, dar eram oarecum pregatiti pentru asta si am reusit sa depasim momentele acelea cu bine. 

Urmeaza, insa, operatiile mult prea costisitoare pentru noi. Am fost la control deja de doua ori, Matei a evoluat foarte bine, iar medicul a vrut sa ne programeze pentru prima operatie (buza si nas) luna viitoare. I-am spus ca nu avem acum banii necesari si ne-a spus ca ii poate opera buza si nasul si la 6 luni, impreuna cu palatul moale.

De ce are nevoie Matei acum? De bani pentru celelalte operatii. Probabil 3. Suma nu e deloc mare, e estimata la cam 35 de mii de euro, dar parintii lui nu o au. Mama e asistent universitar, tatal e preot.
Stiu ca probabil ati obosit de atitea cazuri, stiu ca vine iarna si ca e dificil pentru multa lume. Dar sunt sigura ca putem face ceva pentru Matei.
Conturile in care putem face donatii sunt urmatoarele:

Conturile sunt acestea:


Cont euro: RO91RNCB0676066546750001
Cont ron: RO72RNCB0128066546750001
Deschise la BCR Targoviste
Pe numele Ioana Stancescu

In plus, as aprecia orice idee care sa ne ajute sa strangem banii mai repede. Si evident, spread the newsNiciun comentariu: