joi, 7 martie 2013

Pozitia copilului

Un film la care va rog sa mergeti. Si luati asta ca un indemn venit de la mine, cea sceptica in privinta filmelor romanesti. Nu mi-a placut 4,3,2, de exemplu.  Am ezitat toata ziua daca sa ma duc sau nu, nu prea aveam chef de un alt film romanesc, cu situatii previzibile, cu ironii previzibile. Plus ca eu recunosc, sunt categoria consumerista de public, nu cea profunda :))
Asa. Despre film. Despre actori. Despre regizor.
E un film despre ce putem face din copiii nostri. Despre cum, in ciuda bunelor intentii, ii transformam in niste asistati, in niste nevertebrati, in niste adulti incapabili sa isi gestioneze propria viata, desi ar dori sa o faca. E un film despre cum poti sa esuezi ca mama. Este un film despre cum nu iti inveti copilul sa isi asume propriile actiuni, decizii, dorinte. Este un film din care intelegi ca oricati bani ai avea si oricat ai investi financiar in copilul tau, uneori lucrurile nu se intampla asa cum ti-ai dori.
O premiera pentru un film romanesc, sunetul e bun. E filmat cu cadre stranse, usor obositor la un moment dat, asa ca asezati-va in spate in sala de cinematograf. Nu treneaza, nicio scena nu e prea lunga, nicio scena nu e prea scurta. Nu te plictisesti, nu te uiti la ceas. Nu astepti sa se terrmine. Iar finalul e unul deschis. Orice se poate intimpla dupa aceea.
Pentru Luminita Gheorghiu, cred ca e rolul vietii ei.
Natasa Raab a fost cu noi in seara asta, e o femeie puternica si plina de viata, cumva nu imi imaginez pe altcineva in rolul ei.
Bogdan Dumitrache e fiul care trebuie sa fie. Poate un pic cam mult in limbaj pe alocuri, mai ales ca filmul trage de obicei linii fine, nu tuse groase. Dar poate ca altfel ar fi fost prea putin.
Asa cum spunea o prietena, nu va luati floricele la filmul acesta. Nu se potrivesc. Si nu il descarcati de pe net. E momentul sa invatam sa platim bilete pentru munca.
In context, va recomand si Trebuie sa vorbim despre Kevin. Cartea, nu filmul.

8 comentarii:

mara spunea...

Nu trenează? Sunet bun? Nu te-a dat pe spate 4-3-2? Ok, devin din ce în ce mai hotărâtă să-l văd. :)

Maria Coman spunea...

mara- nu, deloc, e senzational, promit :)

Ioana spunea...

Am scris și eu despre el. Cel mai tare m-a speriat faptul că la sfârșit, ma gândeam că "doamne, dar unde a greșit femeia aia, că și eu aș face la fel?!". Mă bucur că Ana mea are doar 8 ani și mai pot schimba lucrurile:)

Miky spunea...

eu ma bucur ca am iesit cumva din chenarul stabilit de ceva ani (comunism, saracie, exorcizare). chiar vreau sa l vad. si eu recomand si filmul, let s talk about Kevin :)

Maria Coman spunea...

ioana daaaaaa, si eu ma gandeam la acelasi lucru sa stii

Vasile Andreica spunea...

http://vasile-andreica.blogspot.ro/2013/03/postura-copilului-sau-demascarea.html

am intrat un pic mai tare in detalii. filmul e tot mai genial cu cat il analizezi mai atent.

Carmen spunea...

stie cineva cand apare DVDul? Astept sa cumpar shi Minte-ma Frumos de ceva vreme dar pr Carturesti nu a aparut inca.

Silving spunea...

4,3,2 l-am gasit aici in Danemarca,de cumparat.L-am vazut de vreo cateva ori,ca mi-era dor de ceva romanesc si a fost singurul film pe care m-am mirat sa-l gasesc intr-un shop online.
L-as vedea si pe asta,"Pozitia copilului",cu siguranta.