luni, 24 iunie 2013

Ce-am (re)citit in vacanta


1. Adevarul despre cazul Harry Quebert
Senzationala carte, va zic. Nu ma asteptam... Un roman politist, dar si o extrem de interesanta radiografie a societatii americane, cu falsele ei imagini si cu adevarurile suparatoare ascunse in spatele usilor aparent deschise. Micul orasel american in care se petrec toate cele descrie de fapt cam toate tipologiile existente in societatea de acolo. Gasim o tanara fiica de pastor, aparent angelica, dar probabil schizofrenica, ce se automutileaza, de fapt eroina intregii povesti. E scriitorul celebru, care la 34 de ani face o pasiune pentru aceasta adolescenta, plus personajele din jurul lor.
Si iata-l si pe autor.....Daca stiam ca a fost in Romania sa isi lanseze cartea, prima eram la autografe.


2. Ultima fugara, Tracy Chevalier 
Am luat-o pentru ca Fata cu cercel de perla a fost ani de zile unul dintre romanele mele preferate. Acesta insa nu m-a dat sincer pe spate...E povestea unei tinere quakerite englezoaice care pleaca in America, unde gaseste o lume in care se adapteaza foarte greu. Ajunge sa ii ajute pe sclavii fugari din sud, ceea ce ii creeaza probleme cu familia sotului. In fine, daca ar fi sa va recomand ceva scris de Tracy Chevalier, incercati Fata cu cercel de perla, e senzationala.
3. Am recitit Sa ucizi o pasare cantatoare, o carte pe care presupun ca ati citit-o deja. Eu o citisem in adolescenta, asa ca mi-a prins bine. E o carte pe care trebuie sa o avem in biblioteca, o carte de referinta pentru istoria literaturii americane. Si extrem de interesant modul in care sunt puse probleme grave ale societatii, dar prin ochii unui copil, asa ca par mai usor de rezolvat si de inteles.
Si in context mi-am amintit de Culoarea Sentimentelor, tot despre relatiile dintre albi si negri. Mai corect, cred, titlul in engleza, The Help. E si ecranizare, am vazut-o recent la HBO

2 comentarii:

ahmed spunea...

Multumesc foarte posibil, vă rugăm să vizitați blog-ul meu umil

شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم

Gabriel Cernea spunea...

Eu iti propun sa treci in alta sfera de cea a romanelor politiste. Romanul pe care ti-l recomand te trimite un pic in lumi vegetale intrucat se intituleaza "Mireasma trandafirilor salbatici" de Sorina Popescu. Cartea este onirica, planuri contrapuse in timp (comunism-capitalism, chiar perioada interbelica) si spatiu (Romania-Anglia, la "curtea" unor aristocrati englezi unde eroina principala, o romanca, ajunge guvernanta in zilele noastre). Stari hedonice, miresme de trandafiri afrodisiace, lumi in contrast, aproape ireale si totusi palpabile. Ce zici, te starneste sa savurezi, adica sa citesti, cartea asta? E departe de a fi siropoasa. Apropo, o poti comanda online ca doar este stiut, cartile bune nu se gasesc prin librarii.
http://www.librarie.net/carti/189247/Mireasma-trandafirilor-salbatici