vineri, 7 iunie 2013

Manifest pentru demnitate

Acum aproape o luna, Denisa Morariu de la In Premiera aducea in prim plan situatia celor 54 de tineri inchisi practic in centrul de asistenta sociala din sectorul 2. In mijlocul Bucurestiului, tinerii acestia sunt tinuti ca niste legume in paturi, nu primesc mancare, nu ii baga nimeni in seama, nu sunt miscati de pe paturi, nu primesc nimic din ceea ce un om trebuie sa primeasca.
Materialul il gasiti aici
A trecut, cum spuneam, aproape o luna de atunci si nu s-a schimbat nimic. Absolut nimic. Nimeni nu si-a asumat responsabilitatea. Nimeni nu a facut nimic. Nimeni nu a demisionat. Nimeni nu a reactionat.Nici vecini, care povestesc relaxati ca da, aud tipetele copiilor din centru. Nici autoritati. Nimeni, cu exceptia unui ONG care a organizat aseara un protest, intitulat Manifest pentru demnitate. Si care protest nu a primit aprobare de la primarie. au venit cateva zeci de oameni, putini daca ma intrebati pe mine. Dar importanti. O mama cu un copil in scaun cu rotile care mi-a povestit ca ingrijorarea ei cea mai mare este ca fiul ei, Claudiu, dupa ce nu va mai fi ea, va ajunge intr-un astfel de centru.
Detalii despre protest gasiti aici, la fel si mai multe fotografii. Dinauntru, din centru, nu se auzea nicio miscare. Parea o cladire parasita, nu una in care traiesc 54 de oameni. 54 de oameni care la ora aceea ar fi trebuit sa se auda. Poate erau sedati. Poate nici nu mai erau acolo. Nimeni nu stie, pentru ca statul nu e interesat de ei. Ba mai mult, nici macar nu vrea sa ii lase pe altii sa ajute,. pentru ca toate cererile de voluntariat sunt respinse
Update: un comunicat de la primaria sectorului 2 ne anunta ca " protestul de joi a avut un puternic şoc emoţional asupra tinerilor din centru şi a produs stări de agitaţie care sunt total nerecomandate suferinţelor lor." Ma intreb cum a avut acest puternic impact emotional, in conditiile in care a fost un protest in liniste. Acelasi comunicat mai spune "Ne exprimăm îngrijorarea că o asemenea manifestaţie neautorizată poate fi organizată în faţa unui centru în care se află, pentru recuperare şi reabilitare, persoane cu dizabilităţi neuropsihice severe, a căror sănătate, greu încercată şi aşa datorită suferinţelor cu care s-au născut, poate fi agravată şi mai mult de o acţiune necugetată cu o miză meschină."

Si adauga Primaria ca niciun copil nu e subnutrit si ca sunt tratati asa cum trebuie......
 Eu nu am o solutie pentru ce se intampla acolo. Nu stiu ce putem face, atita vreme cat ne lovim de indiferenta. Este, pana la urma, cea mai rea boala dintre toate.

6 comentarii:

Gabriela spunea...

Va felicit ca aveti taria de a va opune sistemului.....Si eu ma confrunt acum cu rigiditatea sistemului sanitar. Nu pot sa spun ca nu am intalnit profesionisti dar sunt neputinciosi in fata unor intamplari nefericite cum ar fi caderea tomografului. A durat o saptamana sa fie pus din nou in functiune....sunt cazuri grave unde computer tomograful este necesar in stabilirea unui diagnostic corect.
Va urez sa aveti succes in demersul dvs. Multa sanatate tuturor.

Anonim spunea...

Atat de putini am fost, poate rusinos de putini. Si cand spun rusinos ma refer in special la acei parinti care au copii cu dizabilitati si nu au venit din comoditate, lene sau nepasare. Pe modelul las' ca rezolva altul pentru mine.

Anonim spunea...

Văd că reveniţi la temele ridicate în emisiuni anterioare şi asta este bine!
De aceea revin şi eu la rugămintea de a impune pentru următoarele trei luni o temă extrem de importantă, după mine: REZULTATELE RECENSĂMÎNTULUI, că în octombrie este REFERENDUM pentru Constituţie!
Repet întrebarea: 30% DIN CÎŢI?

Anonim spunea...

sa vedeti la vaslui ce situatii sunt.noroc au acei care sunt in plasament ptr. ca sunt crescuti de asistentii maternali ptr. ca banii ptr. alocatia de hrana li se da cind vor cei de la consiliul judetean nu e o data precisa ori copilul trebuie sa manince in fiecare zi de cel putin 3 ori iar daca incerci sa zici ceva deranjezi si ii faci rau tot copilului caci metode sunt gasesc ei.

Lajos spunea...

Anonim:) da-ne detalii:) cu exemple de-acolo din Vaslui, poate reusim sa ajungem si la acest fenomen...

Criss spunea...

Buna Maria,

S-a mai intamplat ceva cu centrul "Gheorghe Serban"? Te intreb intrucat voriam sa merg la acest centru sa ma ofer voluntar si am dat peste acest manifest.

Multumesc,
Cristina