luni, 17 iunie 2013

Portugalia. Tips and tricks


Cum va spuneam, o sa incerc aici pe blog sa va prezint diverse locuri ale lumii vazute de cei care locuiesc acolo. Pentru ca ajungi greu sa afli tu, ca turist grabit, ca de fapt cea mai buna ingetata din Positano nu e cea recomandata pe bani grei in toate ghidurile locale, ci cea vanduta la un mic magazinas pe care nu ai da 2 bani daca nu ai stii ce minunatie ascunde.
O sa incepem cu Portugalia, povestita de Valerian Butoi.


23 noiembrie 1996 ora 23:50 cu o cursa de KLM ma aducea pentru prima oara in Portugalia ,in aeroportul Portela din Lisabona. Eram detasat pentru o luna in interes de serviciu de catre fabrica ARO ,ca reprezentant din partea acesteia in aceasta tara . Incercam sa intram pe piata cu gama noua de ARO 10 cu motorizare Renault avand in vedere ca ARO a avuta aici o linie de montaj prin anii 80 si asambla o masina care se numea PORTARO . O masina destul de bine vanduta si apreciata ,odata ce ei o considerau a lor numindu-se PORTARO si fiind asamblata acolo .
Dupa formalitatile vamale, am iesit din aeroport unde cunoscusem deja pe unul din viitorii mei colaboratori Fernando, cel care avea sa imi devina ulterior ghid si bun prieten. Trebuie sa spun din start ca portughezii, calatori vestiti, vorbesc engleza, franceza si  spaniola, asa ca nu veti avea probleme pe nicaieri. Umiditate mare la acea data avand in vedere ca iarna in Portugalia (nu vorbesc de nordul extrem unde si ninge putin iarna si se ating temperaturi de pana la -10 grade C) iarna nu este geroasa insa este foarte umeda si patrunzatoare ,plus ca datorita diferentelor de temperetura intre zi si noapte ,se formeaza cu usurinta ceata.
Dupa aproximativ 130 de km strabatuti pe o autostrada care mi s-a parut extraordinar de frumos construita(avand in vedere ca la acea data in Romania nu aveam decat tronsonul ala de la Pitesti-Bucuresti  pe care numai autostrada nu o puteam numi), am ajuns in Leiria, orasul de care aveam sa ma indragostesc si unde aveam sa imi desfasor activitatea.



(sursa foto si mai multe imagini, aici)

Trebuie sa va spun ca portughezii iubesc luxul si lucrurile bune,nu inseamna neaparat ca au lucruri scumpe si valoroase peste tot dar au un cult al traiului bun cand vine vorba despre viata lor personala ,despre ceea ce imbraca,poarta,mananca …etc . Mai mult de 40 % din populatie se imbraca doar cu lucruri de firma si asta pentru ca cei care fac comert stiu sa vanda cu adaos comercial asa incat sa si-l permita toti. 

Leiria, orasul de care va vorbeam se afla in centrul tarii, la 12 km de Catedrala de la Fatima, locul de pelerinaj alPapei Ioan al II-le , unde a si fost de fapt impuscat de catre un turc si ramanad miraculos in viata.  1 milion de pelerini vin anual aici. Merita vazut si trebuie trecut neaparat pe lista locurilor pe care trebuie sa  le vedeti daca ajungeti in Portugalia. Se fac slujbe (catolice) in mai mult de 6 limbi internationale, ultima slujba fiind in jur de ora 22:oo. Deci , nu uitati sa vizitati Sanctuariul de la Fatima, usor de ajuns altfel : autobuz pe care il luati din statia de autobuze 7 Rios Lisabona, costul fiind in jur de 16 euro biletul . Puteti de asemenea sa mergeti cu masina: 135 km pe autostrada A 1, costul autostrazii fiind de aproximativ 8 euro .
Se mananca extraordinar in aceasta zona : de la pestele oceanic (aproximativ 15 km de Leiria se afla Oceanul ), fructele de mare in toata diversitatea lor, carnea de pui, cea de porc si cea de vita, maslinele culese din productia proprie, painea facute in cuptoarele cu  vatra, si cate si mai cate . Specialitatea zonei ramane insa purcelusul de lapte la cuptor(leitao).  Se serveste cu salata, cartofi tip “pringles”, un sos special si bineinteles cu vin acidulat (se numeste vinho verde sau chiar sampanie),un sortiment de vin care se produce special in aceasta zona si in nord (zona Porto ).   O portie de leitao (purcelus de lapte) ,cartofi ,salata ,desert ,cafea are ca pret intre 12 euro si 19 euri de persoana, plus vinul care costa de la 4 euro sticla pana la 10-15 euro, depinde de marca si produs.
Daca doriti sa mancati pe malul oceanului peste si toate sortimentele de fructe marine, incepand cu calamari, sepie,c aracatita, scoici, va trebui sa mergeti cam 20 km  la Figueira Da Foz, Nazare, Sao Pedro de Moel, Paredes, Peniche unde veti gasi cam toate fructele de mare posibile.  Credeti-ma,astia chiar stiu sa atraga clientii ,iar daca vreti sa iesiti seara sau la pranz la restaurant nu va trebuiesc averi pe care sa le cheltuiti in restaurante . Ca idee,daca mananci la pranz si iei meniul zilei (all inclusiv), pretul variaza intre 5 si 11 euro de persoana.
Daca ajungeti in zona aceasta ,vizitati Nazare. Este special ,are un lift care te duce de la plaja la varful stancii unde este partea de sus a orasului de unde poti admira oceanul care nu se mai termina. Cu siguranta, o prive liste de neuitat. Pe urma , daca tot ati ajuns acolo si sunteti iubitori de surf, va recomand sa vedeti Peniche, locul care este cunoscut in Europa si nu numai ca fiind cel mai bun loc de practicat surf. Se mananca bine ai aici , este intr-adevar vant de cele mai multe ori dar o sa ramaneti incantati de priveliste, de stancile care se spala in apa oceanului, de vegetatia din jurul lor si nu numai . 
Si faceti cunostinta cu Valerian :)

Va urma

2 comentarii:

Valeria Teodorescu spunea...

Frumos si deosebit comentariu despre Portugalia,aflam chiar noutati despre localnlci ,nu stiam ca, se imbraca,consuma etc.numai de la firme foarte cunoscute, aceasta insemnand si respectul fata de tine ca individ(a),respectiv societatea in care traim.Salutati-l pe domnul Valerian,daca aveti posibilitatea,Doamna Maria Coman,este un tip de exceptie(asa cred eu),iar pe DVS.,va asteptam cu noutati din Grecia(sunt putin greaca,dupa bunica din partea mamei).BINE ATI REVENIT IN ROMANICA NOASTRA ,va imbratisam !

Vali Butoi spunea...

Nu am facut altceva decat sa redau un pic din ceea ce turistii nu pot vedea sau afla fara sa aiba un ghid. Si o felicit pe Maria Coman pentru initiativa . Concediu placut indiferent de alegerea facuta !