luni, 19 august 2013

Franta. Valea Loarei. Lectia despre rabdare

Cand ajungi in Franta trebuie sa te relaxezi. Daca nu te relaxezi, vei avea un concediu ratat. Am invatat asta acum cativa ani, cand in Provence ne tot uitam dupa o chelnerita sa ne ia comanda, iar cand a venit ne-a spus senina ca nu are niciun rost sa ne grabim.
E, pe Valea Loarei, timpul curge si mai incet decat in Provence. Am stat in Tours, de acolo am plecat spre castele si cel mai adesea am mancat acolo, in centrul vechi. E un orasel minunat, cu strazi umbrite de copaci, cu restaurante mici, de familie, cu magazine cochete, insorite si dichisite. Asta daca ai norocul sa le prinzi deschise, pentru ca acum, in august, multe sunt inchise. Uite asa, ca e vacanta. Plus programul magazinelor...E practic imposibil sa intelegi ceva. Unii au inchis lunea, altii martea, altii duminica...Unii au pauza de masa de la 12 la 14, altii de la 13, altii n-au, altii deschid doar seara. In principiu daca vrei ceva dintr-un loc e bine sa iti notezi ce scrie pe usa.Eu, de exemplu, mi-as fi luat un ceas, pe care l-am vazut intr-o vitrina,   dar n-am avut nicio sansa. Patroana era in concediu, se intorcea pe 23 august. Sanatate, ce sa zic


La fel si cu masa. Primele 2 zile, nestiind regulile jocului, am ratat scurtul interval al mesei de pranz si am mancat sandvisuri, ceea ce in Franta e blasfemie. De obicei restaurantele au bucataria deschisa pana la la 14.30, pe urma poti sa lesini in fata lor, ca nu ii impresionezi. Si atentie, duceti-va din timp, asteptarea pana la primul fel poate sa fie de o ora, o ora si.
La fel si seara, puteti manca intre 19 si 21, cam pe-acolo. Nu ratati orele, altfel iar ramaneti la sandvisuri.

6 comentarii:

Anonim spunea...

On peut que rêver...

Anonim spunea...

Ce diferenta intre Romania si Franta. La noi, vanzatorii, hotelierii etc. nu stiu cum sa tina magazinele deschise mai mult si sa mareasca preturile, ca sa câstige vara pentru tot anul. La ei, tot omul se bucura de concediu.

cassady spunea...

superb :) mi-e dor de franta eu am vizitat-o in februarie si avea un alt aer :)

nickro spunea...

Imi puteti spune, va rog, cu ce v-ati deplasat intre castele? Ati avut masina inchiriata sau ati utilizat transportul public?

Maria Coman spunea...

nickro-da, cu masina inchiriata

vali1313 spunea...

Am fost pe Valea Loarei. Am stat la un conac, la Onzine. Am fost şi norocoşi, eu şi soţia (a nu se zâmbi ironic!).
Timpul, acolo, este leneş ca Loara: Pe cale de consecinţă acord circumstanţe atenuante locuitorilor.
În rest... fabulos!
O armată de Ludovici, de Caroli, de Dumas te înconjoară, te striveşte, te înobilează şi te "iobăgeşte" în acelaşi timp.
Să prinzi noaptea muzeelor deschise la Blois, să mănânci (apropos) o delicioasă omletă la piciorul turnului castelului...

Şi mâine m-aş ăntoarce!