joi, 29 august 2013

Regine, amante, intrigi, otravuri si mistere

Sau castelul Chenonceau.


Este unul dintre cele mai frumoase castele pe care le-am vazut. E plin de poveste, de mister, de atmosfera. Are o istorie complicata, a fost al Dianei de Poitiers, amanta regelui, sot al CAterinei de Medici. Povestea spune ca Diana si Henric au avut o relatie care s-a intins pe decenii, desi ea era mult mai in varsta decat el. Era o femeie extrem de frumoasa, iar nespectaculoasa Caterina de Medici, parasutata in Franta, a trait cam toata viata ei de regina in umbra ei. A incercat sa devina preferata sotului ei, dar nu a reusit cat timp acesta a trait. Cele doua au coabitat o luna perioada, si-au inteles reciproc ambitiile si s-au tolerat.  Ei bine, castelul Chenonceau arata asa cum trebuie ca a fost Diana de Poitiers. E regal, ceea ce CAterina de Medici n-a prea fost, ca aparitie.
Diana, pe scurt : La varsta de 15 ani, Diane de Poitiers se casatoreste cu un barbat mai in varsta decat ea cu 39 de ani, Louis de Breze, caruia ii va darui doua fiice. La 15 ani, altii s-au preocupat sa-i aranjeze casatoria. Alesul sau era puternic si bogat, vaduv, adus de spate, avand 56 de ani, mai mult decat tatal sau. Insa rangul sotului ii va asigura si mai multa bogatie si putere. Din toate partile, potrivirea parea splendida, perfecta. Cat de usor sau greu a fost pentru Diane ca la varsta adolescentei sa se marite cu un barbat faimos pentru uratenia sa? Nu conta, era in traditia vremurilor. Cei doi impartasea anumite idealuri politice si aveau in comun iubirea pentru echitatie. Impreuna, au avut un mariaj reusit.
Mariajul sau a propulsat-o in curtea regala a reginei Claude a Frantei, sotia regelui Francis I unde devine doamna de onoara a acesteia. Europa tocmai se scutura de intunericul si superstitiile Evului Mediu si pasea cu incredere spre lumina Renasterii, iar in aceasta perioada a prefacerilor religioase si a violentei, a iluminismului si a progresului, curtea Frantei era printre cele mai civilizate din lume si alti conducatori se straduiau sa o imite. Diane a intrat cu toata inima in viata publica, atenta cu intrigile curtii, grijulie fata de caracterele oportuniste si ambitoase care existau la curtea regala. Petrecerile de la curtea regala a Frantei erau splendide, noptile pareau toate luminate de mii de lumari de bal, in timp ce zilele erau impodobite de ceremonii militare deosebite. Diane a ramas la curte regala franceza dupa ce a trecut de varsta de 35 de ani.

 Mai multe gasiti aici
Despre CAterina de Medici, despre magie, despre perioada de dupa moartea lui Henric, cititi aiciAcum, despre castel. Caterina insa si-a dorit cu disperare sa aiba Chenoceau-ul, asa ca i l-a luat Dianei, dupa moartea lui Henric. Rivalitatea dintre cele doua e vizibila si acum. Intr-o parte e gradina Dianei, in cealalta parte gradina Caterinei. Dormitorul Dianei e albastru, al Caterinei e rosu.
 Daca ajungeti acolo, treceti in partea cealalta a raului si plimbati-va prin padure. urcati pe scaritele inghesuite si imaginati-va, apropo de decadenta vremurilor, cum se firusau doamnele spre apartamentele din turn, pentru intalniri nocturne cu domnii momentului. Nu e greu. Veti vedea. E castelul pe care as vrea sa il vad toamna, cand se coloreaza padurea sau iarna.
Imi imaginez focul din seminee si plimbarile pe malul inghetat al apei. In fine, un loc unde sunt sigura ca mai sunt multe de descoperit.

2 comentarii:

cassady spunea...

fascinanta istoria si castelele ei :)

NaturalClean spunea...

m-am dus cu gandul la a noastra Martha Bibescu.. :)