luni, 23 septembrie 2013

Cheverny. Castelul locuit

Este unul dintre cele mai elegante castele pe care le-am vazut in vara asta. E singurul, de altfel, care este in continuare locuit si se simte atmosfera de familie.Marchizul Durfont de Cheverny care a locuit aici in timpul Revolutiei relateaza in „Memoriile” sale un episod tragic din istoria castelului. Henri Hurault, conte de Cheverny, mostenise castelul la varsta de 24 de ani, dupa ce, foarte tanar, se casatorise cu Françoise Chabot, inca o copila. Cei doi se intalnisera destul de rar datorita lungilor campanii militare si obligatiilor pe care curtea regala le impunea sotului. Intr-o zi, acesta se afla la Paris, la curtea lui Henri al IV-lea, cand regele a glumit in spatele sau, punandu-i doua coarne.
Intreaga asistenta a izbucnit in ras si tanarul conte a surprins intr-o oglinda gestul regelui. Fara o vorba a iesit din sala, a incalecat si, gonind nebuneste, a ajuns acasa in zori, navalind in camera sotiei. Se spune ca tanarul paj cu care aceasta se consola s-a aruncat imediat pe fereastra, si-a rupt piciorul si imediat a fost spintecat de sabia sotului inselat. Contele a intrat din nou in camera sotiei, insotit de un preot. Contesei i s-a dat sa aleaga intre a muri de sabie sau otrava si a ales-o pe aceasta din urma. Lucrurile sunt prezentate 
diferit in registrul parohiei din Blois.


Aici se mentioneaza ca tanara contesa a fost otravita fiind necredincioasa. La autopsia, executata de maestrul Guillaumee si fiul sau, s-a descoperit ca femeia era insarcinata in cinci luni si jumatate. Ea urma sa dea nastere unui baiat al carui tata, Chambelin, gentilom de Burgogne, a fost repede descoperit si ucis de conte. Indiferent care ar fi fost adevarul, este sigur ca sotul care se razbunase, a ajuns in aceeasi seara la Paris, la timp pentru a asista la ceremonia de culcare a regelui. Cand a aflat ce se intamplase, regele, care se simtea intr-un fel responsabil, a reactionat violent, obligandu-l pe conte sa se retraga pe domeniul sau din 
Cheverny, spune legenda. Sursa aici 


Curtea e, ca de obicei, senzationala. E mai mica decat la Chambord sau Chenonceau, domenii regale, dar e mult mai prietenoasa si cu atmosfera de camin. Proprietarii vaneaza in continuare, asa ca o parte a curtii o reprezinta padocul cainilor. Sunt cateva zeci acolo. Exista si o gradina de legume, e fascinant sa vezi cum peste tot se ocupa de culturile agricole. Pare ne-regal, asa, dar in realitate a fost o preocupare permanenta. 
Daca ajungeti la Cheverny, mancati cu incredere la terasa de langa intrarea din Castel. Incercati cocosul in vin, e senzational si bineinteles, charcutterie si branzeturi. 


Niciun comentariu: