luni, 11 noiembrie 2013

Cel mai bun roman romanesc e cel care nu mi-a placut deloc

Mai intai, clasamentul meu. Asta insemnand ca din punctul meu de vedere castigatoare e cartea Alinei Nedelea. 


5 soseaua catelu 42, Alina Nedelea
4 omar cel orb, Daniela Zeca Buzura
3 hotel universal, Simona Sora
2 craii si mortii, Dan Stanca
1 cronicile genocidului, Radu AldulescuCastigatorul concursului a fost insa Radu Aldulescu, autorul Cronicilor Genocidului. El primeste premiul, el a scris romanul anului 2012. 
Si acum, cateva comentarii. Cand am aflat de ideea lui Mario de a pune la bataie un premiu pentru scriitorii romani mi s-a parut excelenta. Stiam de luptele interne de prin Uniunea SCriitorilor, stiam cat de greu o duc cei care vor sa traiasca din scris, stiu cat de cat ce inseamna edituri si cum ajungi sa fii publicat, etc. Nu mai citisem de ani buni autori romani contemporani, din cauza lipsei pozitivismului, optimismului si de ce nu, a talentului din punctul meu de vedere. Nu cred ca trebuie sa vedem totul in roz ca oja pe care mi-o reprosa in context la un moment dat un domn, nu cred insa niici ca trebuie sa scriem, respectiv citim, doar despre bubele, mucegaiurile si noroiurile lui Arghezi. 
Am acceptat, asadar, cu mare placere sa fac parte din juriul care nota cele 5 romane finaliste, stabilite initial de un juriu de specialitate. Mi-am dorit sa citesc carti care sa imi placa. Am visat la romane istorice. Am visat, de ce nu, la o cronica de familie (cronica lui Petru Dumitriu e una dintre cartile pe care le-am citit pe nerasuflate in adolescenta si la care m-as intoarce oricand)
Ca o explicatie suplimentare, votul meu- si al celorlalti din juriul de bloggeri- l-am inteles a fi un vot de popularitate. Un vot pentru cartea pe care as cumpara-o. Asa am facut anul trecut, asa am facut si anul acesta. 
Cartea Alinei Nedelea, in ciuda catorva tipare, in ciuda aceleiasi teme mult uzitate a tranzitiei, e proaspata. E o alta perspectiva a unui subiect pe care l-au tarat, scriitori si in special regizori, din 90 incoace. E perspectiva cuiva care a trecut altfel prin perioada asta si care a mers mai departe. Mi-a placut si romanul Danielei Buzura, poate la fel de mult, insa recunosc ca votul a fost unul subiectiv in final. Daniela Buzura probabil va mai scrie, Alina Nedelea probabil ca nu, era sansa ei. 
Cartea castigatoare pentru mine a fost imposibila. Nu detaliez, probabil n-am inteles-o suficient. Aceasta e prezentarea facuta de cei de la Polirom: 
Robert Diavolul, ingerul incalecat, se intoarce in locurile pe care le luase in stapinire in urma cu mai bine de 30 de ani. Vremurile s-au schimbat, oamenii isi duc traiul mizer de pe o zi pe alta, apasati de spectrul somajului si de credite la banci; locul colibelor rudarilor a fost luat de blocuri famelice din beton, debransate de la apa si caldura. Pe dealuri se intorc dupa soare vile luxoase, cu piscine si terase, cursele burdusite cu navetisti se intersecteaza cu jeepuri si limuzine sclipitoare. Nevoit sa paraseasca Bucurestiul impreuna cu tinara sa sotie si cu fiul lor, barbatul de aproape 60 de ani incepe o viata noua. Intr-un mediu ostil si corupt, prielnic viciului, Robert, Andreea, Laurian Susanu si Brindusa – un patrulater toxic – intra intr-un joc diabolic pe viata si pe moarte. Cronicile genocidului continua sa inregistreze, spre aducere aminte, povestile timpurilor noi, din virtejul carora se salveaza doar cei puternici.
Mie, repet, mi-a fost greu sa o citesc. Foarte greu. Poate pentru ca am putin timp, poate pentru ca pentru mine ora aia de citit seara e extrem de importanta si mi-ar placea sa o populez cu carti care sa imi placa, poate pentru ca am 3 rafturi de biblioteca si inca o noptiera aproape prabusita, pline cu carti pe care nu le-am citit inca si pe care nu stiu cand o sa le incap. 
Ca sa nu avem vorbe la proces, cine doreste vreunul din aceste 5 romane, pe principiul pe care il stiti deja, le trimit. Doar curier, nu ma mai duc la Posta pentru niciunul dintre voi. 

7 comentarii:

caterinushu spunea...

Buna ziua, Maria.
As dori eu cartea Alinei.
Multumesc,
Caterina

caterinushu spunea...

Buna ziua, Maria.
As dori eu Romanul Alinei Nedelea.
Iti voi trimite adres de corespondenta pe mailul blogului:)
Multumesc,
Caterina

Cristina spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ottaviano lombardi spunea...

Am citit si apreciat mult de tot cartea Alinei. Celelalte inca nu. Dar Alina nu scrie,Alina se scrie.Poate nu e scriitoare dar mi-as dori mult sa mai citesc ceva DIN ea. De Alina as spune ca nu e o perla a litaraturii ci o perla a cititorilor iar concursul daca nu gresesc ar fi trebuit sa incurajeze tinerele talente!!!!!

deea spunea...

Buna Maria.Cartea Alinei am citit-o, pe celelalte le-am rasfoit la Carturesti, dar cum ii spusesem si ei, nu mi-au transmis nimic.Cand am fost in tara am vrut sa cumpar si sa citesc literatura in limba mea, si autorii tineri, postmoderni erau in capul listei, si implicit cei cinci finalisti.Cartea Alinei m-a fascinat indiscutabil, din prima.Poate pe ceilalti patru m-am grabit sa-i clasez. Mizand pe gusturile tale, as vrea sa le mai acord o santa, si de aceea m-ar interesa cartea de pe locul 4 din clasamentul tau, ,, omar cel or''de Daniela Zeca Buzura
Multumesc frumos, Diana!

Maria Coman spunea...

Caterinushu, da- mi un mail cu adresa de livrare, te rog

Anonim spunea...

INSTITUTI MAFIOTE:-TOATE.TEL.0770674124
stirileprotv@protv.ro;stiritimisoara@protv.ro;stiriiasi@protv.ro;stiribrasov@protv.ro;stiricluj@protv.ro;pr@acasatv.ro;stiri@antena1.ro;contact@antena2.tv;stiri@antena3.ro; contact@b1tv.ro;info@kanald.ro;pr@protv.ro;pr.grup@realitatea.net;office@rtv.net;alex.iacobescu@rtv.net;catrinel.gheorghe@rtv.net;catalin.popa@rtv.net; eugen.chelemen@rtv.net;roxana.niculescu@rtv.net;simona.gheorghe@rtv.net;valentina.pufulescu@rtv.net;roxana.lupuianu@rtv.net;alina.prodan@rtv.net; malina.popa@rtv.net; letitia.badescu@rtv.net; ioana.gogoncea@rtv.net;office@rtvonline.ro;webcontent@rtv.net;stireata@rtv.net;mirela.oprea@realitatea.net;martorocular@realitatea.net; contact@b1tv.ro;stiri@b1tv.ro;aura.iliuta@kanald.ro;carmenharra@aol.com;pont@cancan.ro;pont@wowbiz.ro;contact@adevarul.ro;office@grupul.ro;site@antena3.ro; redactia@revista22.ro;laura.stefan@expertforum.ro;focus@primatv.ro;cronica@primatv.ro;office@kissfm.ro;online@digi24.ro;mioara.radu@digi24.ro;productie@digi24.ro; recrutare@digi24.ro;digivox@digi24.ro;redactie@digi24.ro;craiova@digi24.ro;relatiicupublicul@tvr.ro;contact@tvproducts.ro;marius@ghidbrasov.ro;ciprian@ghidbrasov.ro;
contact@n24plus.ro;presamapn@mapn.ro;drp@mapn.ro;purtatorcuvant@mapn.ro;office@zeustv.ro;lazarus.antoanela@gmail.com;victor_gazdaru@yahoo.com; contact@vedetetv.ro;contact@htd.ro; office@prostemcell.ro;

infopub@senat.ro; cope@senat.ro; cabinet.presedinte@senat.ro;avp@avp.ro; infocdep@cdep.ro; srp@cdep.ro;cabu@senat.ro; sesizare@mpublic.ro;inspectie@csm1909.ro; secretargeneral@csm1909.ro; relatiicupublicul@csm1909.ro;relatii.publice@scj.ro; relpub.dga@mai.gov.ro; dga_interne@yahoo.com; anticoruptie@pna.ro; procetatean@presidency.ro; drp@gov.ro; pnl@senat.ro; cabinet.ministru@mapn.ro; brp@mapn.ro; pca_bucuresti@mpublic.ro; dae@just.ro; coop@mpublic.ro; presa@mpublic.ro; infojuridic@rs.ro; drp@mapn.ro; srp@mapn.ro; secretariat_general@mapn.ro; info@europol.eu.int;procurement@europol.europa.eu;grefa@pna.ro;toni.grebla@senat.ro;office.europeana@gmail.com; IPopFormAdonis@europarl.europa.eu; mihaisturzu@ymail.com ;mihai.sturzu@gmail.com;
Yahoo
Ajutor
Yahoo România
Introduceți CODUL for a dovedi CA sunteți o persoana Si Nu Este implicată o masina
Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at Lucru VA CONTUL protejează împotriva accesului neautorizat.