marți, 21 ianuarie 2014

Ce n-am inteles

Poti sa mori intr-o secunda. In accident de circulatie.
Poti sa mori in ani de zile. Daca ai o boala incurabila si tot speri ca o sa functioneze tratamentul miraculos pe care il stiu doar tamaduitorii din Valea Plangerii si pentru care iti dai ultimii bani
Poti sa ai noroc si sa supravietuiesti 11 zile sub daramaturi, asa cum a reusit Sorin Crainic la cutremurul din 77.
Sau poti sa nu ai noroc si sa nu reusesti sa supravietuiesti atat de mult incat o sleahta de incompetenti sa reuseasca sa ajunga la tine. Habar nu am cum o cheama pe doctorita care a murit in seara asta la ora 23 si 11 minute. Nu stiu nici cati ani avea, dar era rezidenta, inteleg. Si implicit tanara.
In momentul in care avionul s-a prabusit, toti cei 7 care erau in aeronava erau in viata. Nu stim deocamdata in ce stare, dar in viata. Toti. Toti erau in viata. Si poate ca nu vom afla vreodata daca Adrian Iovan, pilotul, ar fi supravietuit. Ce stim acum este ca ora decesului doctoritei este 23 si 11 minute. La 7 ore de la primul apel la 112. 7 ore in care nimeni nu a reusit sa ajunga pana la ea.
Asa. Acum, despre ce n-am inteles
- n-am inteles de ce oamenii aia, supravietuitorii, vorbeau la telefon cu toata lumea, dar nu erau localizati, desi pe la 6 seful ISU zicea ca exista lcoalizare
- n-am inteles de ce nu au zburat cu avionul ala de milioane de euro al SMURD-ului
- n-am inteles de ce in 2014 salvarile se fac cu gharti turistice, sateni si faclii
- n-am inteles de ce n-au reusit sa ii localizeze dupa datele date e Adrian Iovan, inca, repet, in viata, imediat dupa prabusirea avionului. Si constient.
- n-am inteles de ce i-au gasit localnicii
- n-am inteles de ce pe doctorita- care, repet, ca poate o sa uitam, a murit dupa 7 ore, au adus-o satenii intr-o patura
- n-am inteles de ce ni s-a spus intai ca e zapada de 50 de centimetri, ca pe urma sa vedem niste noroi
- n-am inteles de ce si-a cumparat CFR=-ul costume de scafandru, de ce si-a cumparat SRI-ul ginko biloba si nici STS-ul fiole de adrenalina. Poate pentru centralistele racite.
- n-am inteles de ce, dupa ce i-au salvat, cati ramasesera, i-au mai tinut o jumatate de ora in masini.
- n-am inteles si nu voi intelege probabil de ce nimeni nu isi va da demisia. De fapt aici e simplu, pentru ca nimeni nu e responsabil si evident, nici vinovat de nimic.

9 comentarii:

ionut spunea...

traim intr-o tara a absurdului si a tristetii fara margini.

Anonim spunea...

Maria, ar mai fi adaugat cum unele televiziuni au facut publice numele decedatilor inainte ca familiile sa fie anuntate. Mai ales familia rezidentei.
Si cum ar fi putut Adrian Iovan sa fie salvat daca erau localizati imediat. Pacat de oamenii care fac un bine si mor asa.

KorinaMS spunea...

poate acest articol va lamuri macar o parte din intrebarile din post. http://www.cabral.ro/despre-altii/de-la-gura-sobei-intindem-acuzator-aratatorul-catre-salvatori

Tavi D. spunea...

Prostia politicienilor ucide !! Incompetenti profesional,numiti pe criterii politice si cumetrii de conjunctura ! De sus pana jos si din aproape in aproape, pana in fund la doamna taxatoare ! Imi vine sa vars cand ii vad cum isi vantura ghiulurile la televizor si ne fac pe noi inapoiati ,primitivi si cum le mai vine la gura . Parlamentari de profesie ( de 15-20 de ani ) care nu fac decat sa-si ridice salariile de la Parlament si sa se dea la televizor . Cat mai suportam ?

Anonim spunea...

Pentru ca e simplu ... traim in tara in care voluntariatul este ceva de "porc" si trebuie sanctionat.
Responsabilitatea celor care conduc institutiile statului este o chestiune de oprtunism politic (motiv de schimbare din functie).

p.s.: eu nu am inteles de ce ministerul sanatatii nu are un avion potrivit pentru aceasta procedura (unde ar trebui sa vorbim de siguranta si rapiditate) si se folosesc niste aparate inchiriate si cu care ar fi zburat si Decebal (asta daca nu ii placeau cai)

Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei morti si sa-i ajute pe cei raniti.

O zi buna.

Anonim spunea...

Si nici nu cred ca veti intelege vre-o data...n-o sa primiti nici un raspuns..

Anonim spunea...

Au fost ucisi de sistem.

Simona spunea...

De aici de departe ajung doar franturi. Asa a ajuns in prima faza raspunsul celor care au spus ca nu i-au putut localiza pentru ca au primit doar grade, nu si minute. Apoi ca n-au primit deloc nici un fel de informatii de localizare. Eu refuz sa cred ca un om care reuseste sa faca 7 (sapte) apeluri la 112 (sau cat e numarul, scuze) nu stie sa citeasca de pe propriul celular niste coordinate pe care ti le da orice smartphone. Cred mai degraba in incompetenta de a se descurca cu informatia primita (transformat zecimale in minute si secunde), a destinatarilor. Mare pacat, imi imaginez in ce chinuri au murit cei doi. Si grozavia era la fel de mare si daca mureau pe loc si linistiti. Mare pacat. Si cum a spus Ella mai sus, cum naiba sa publici datele decedatilor inainte sa anunti familia?!!!

Anonim spunea...

Ţara asta trebuie desfiinţată!
Fiecare clipă ce trece, în această ţară, este o agresiune împotriva bunului simţ, al normalităţii, al umanităţii...
Rasă de pe faţa pământului, iar românilor să li se interzică să mai acceadă la funcţii de conducere, pentru următorii 50 de ani, cel puţin.
Să ne preia alţii, să ne conducă, şi să stea cu biciul pe noi, căci singuri suntem oribili!!!
Cât despre cei responsabili... sunt atât de mulţi, atât de nesimţiţi unii, atât de neputincioşi alţii...
Dumnezeu să-i ierte pe oamenii aceia.