vineri, 10 ianuarie 2014

Daca parintii doresc

 Sunt cateva sute de mesaje pe care le-am primit pe Facebook. Niciunul dintre cei care au decis sa ne trimita mesaje nu a vrut sa vorbeasca si la televizor despre situatiile acestea. Intre timp, purtatorul de cuvant al ISMB si un senator, fost lider de sindicat in invatamant, spun senin ca daca parintii doresc sa aduca plus valoare sistemului de educatie, e decizia lor. Si intr-adevar, atata vreme cat vom plati ordonat si organizat pentru repararea masinii de spalat, pentru o haina de piele, ca afara ploua, pentru parchet, perdele si jaluzele, ramane asa. Daca parintii doresc.....
(in context, vara trecuta, despre pasivitate )

"Eu l-am mutat pe fiul meu de acolo dupa primul an de scoala acolo. Problema banilor solicitati este grava dar sunt si alte lucruri grave care afecteaza psihicul si personalitatea elevilor in sensul ca acestia sunt catalogati nu in functie de rezultatele scolare cat in functie de cati bani sunt dispusi parintii sa ofere. Copilul meu a fost ignorat si in plus destul de des criticat, toate lucrurile stea afectandu-l grav emotional. Invatatoarele au sistem de after school in locuinta personala, motiv pentru care respecta programa scolara in timpul orelor de scoala in proportie de 30% si favorizand copii care frecventeaza after schoolul personal""Fica mea a fost amenințată de către dirigintă ( Galați) că i se va scade nota la purtare dacă nu plătesc taxa de gardian( anul trecut) în acest an a fost amenințată că nu va participa la un carnaval ce se va desfășura în clasă."

"si în botoşani e la fel.am dat bani ptr parchet,si multe altele.da,sunt parintii de vina,dar trebuie sa fie un "catel"mana în mana cu profesorul si de acolo pornesc ideele.daca nu suntem de acord suntem vazuti rau.atat parintii cat si copilul.
"Si in Iasi la scoala ... se cer bani pentru tabla cu marker, imprimanta , gardian plus multe altele!""

"va rog sa le comunicati acestor indivizi ca nu dorim sa dam bani pentru copil la scoala,dar daca nu dai iti marginalizeaza copilul,ti-l supune la presiuni psihice si atunci esti constrans sa dai "

 " Nu este mita pe fata, ei nu cer bani direct. Se intampla in felul urmator. Cand incepe anul scolar, invatatorii, dirigintii, incep sa faca reclama unor reviste sau culegeri. Spun copiilor ca in cazul in care cumpara, vor primii puncte bonus la diverse materii. In legatura cu fondul scolii, daca nu il dai, la sedintele cu parintii, ajungi sa fii umilit, sa tii se spuna ca esti nesimtit pentru ca a ta odrasla profita de ceea ce au cumparat alti parinti. Ganditi-va cum se simt parintii care nu platesc acest fond."

"Liceul .....Ploiesti,de renume, cu pretentii, diriginta de matematica clasa V impune parintilor sa cumpere, dulap pt clasa, videoproiector, tabla, plus ca se intereseaza amanuntit de activitatea fiecarui parinte si incepe cu diverse solicitari. E ff interesata de medici sau de parinti care au medici in familie, pile pe la spitale.  "

"La scolile genereale din Carei, Satu-Mare si nu numai.... parintii merg cu diferite cadouri, atentii la dascalii copiilor: gen: alimente de tot felul, cartofi, carne... etc. Si cu siguranta, nu este un caz izolat. Ca sa nu mai vorbim de meditatiile de dupa programul de la scoala. Venituri nefiscalizate! "

"Sistemul after school de stat nu corespunde eticii profesionale pentru ca doamnele invatatoare sunt platite direct de parinti, prin urmare, venitul acestora creste cu numarul de copii. Prin urmare, invatatoarele ii persecuta pe copiii care nu raman la after school. Doamna invatatoare "spagara" se afla in conflit de interese avand un afterschool privat, dar fiind incadrata in invatamantul de stat."


"La Galați  mi s-a cerut 100 lei pentru bancă iar în caz că nu plătesc copilul va sta în spatele clasei într-o bancă veche, chiar dacă am plătit tot în spatele clasei stă. Copii năzdrăvani sunt făcuți răi, copilul meu care este foarte rușinos nu este băgat în seamă (doar anul trecut când i-a oferit mama mea ceva... atunci a ajuns din ultima bancă în prima și era ascultat mai des).

15 comentarii:

traian spunea...

" Niciunul dintre cei care au decis sa ne trimita mesaje nu a vrut sa vorbeasca si la televizor despre situatiile acestea "
Fiindca vor continua sa faca la fel si se vor plange doar in cazuri extreme ca ala de la scoala 11

Anonim spunea...

Totul a pornit de la parintii care stit cat valoreaza inteligenta odraslelor. In fiecare clasa se gasesc putini parinti mai instariti care nu doresc ca o nota mica sa stea in calea odraslei, cre sigur trb. sa ajunga la facultate. Pentru acest motiv, acest gen de parinti, netezesc calea loazelor cu bani si cadouri. Ceilalti parinti sunt aproape fortati sa faca la fel pt. ca sunt constienti ca vor fii dezavantajati copii lor in urma unui refuz. Cand copii avantajati de cadourile parintilor ajung la un liceu bun, aplica politica parintilor obligandu-i pe colegi sa participe. Putini dintre acestia refuze sa cotizeze si astfel isi atrag invective diverse. Felicit mama care a dat totul publcitatii. Este la fel in toata tara, altfel nu s-ar inghesui asa multi la ex. de titularizare. Toti spera la cadouri care mai de care: veioze, tablouri, pilote, costum de haine si lista este lunga. Consternarea este mare pt. ca dulap, jaluzele, tabla, ceas pt. clasa, suporturi pt. ghivece, fata pt. catedra, scaun ergonomic, se cer in fiecare an, explicatia fiind ca au fost furate.

RODICA spunea...

Sunt din Mangalia si m-am lovit si eu de o situatie la gradinita nr.3 din Mangalia cand doamna Ichim educatoarea fetei mele ne-a impus-o pe fica sa ca ajutor de educator platita din banii parintilor. Cand ne-am hotarat ca n u mai vrem ajutor doamna Ichim ne-a amenintat si ne-a adresat diverse injurii ca suntem isterice ce suntem nesimtite. I-am facut plangere, am inregistrat-o cu camera ascunsa dar nu s-a luat nici o masura. Am fost nevoita sa-mi mut copilul la alta gradinita ca ne luptam cu un sistem corupt si murdar. Am ajuns sa-mi para rau ca traiesc in Romania si ma gandesc foarte in serios in ultimul timp la ideea de a parasi aceasta tara unde educatia care este gratuita costa mai mult ca la o institutie particulara. Rusine celor care n-e conduc.

Anonim spunea...

Mă mir de mirarea voastră.
Am mult peste 30 de ani şi pot spune că cele relatate de diverşi, aici, mi s-au întâmplat şi mie, acum aproape 30 de ani.
Părinţii mei, oameni simpli de la ţară, au fost mereu premianţi, şefi de promoţie etc., altfel nu ar fi ieşit din satele unde se născuseră. Dar asta a însemnat şi că nu au conceput vreodată să plătească pentru a mă favoriza vreun cadru didactic - "dacă noi am putut, trebuie să poţi şi tu".
Doar că pe învăţătoare, dirigintă şi diverşi profesori nu i-a interesat.
Aşa că eu am fost permanent catalogat drept "lepră" şi marginalizat.
Alţii, din clasă, mult mai "neinteligenţi" dar mai bine poziţionaţi financiar erau mândria clasei... Pentru că mama sau tata "cotiza" regulat. Ba chiar, unii aveau firme la care erau asociaţi cu unii dintre profesori, sau chiar dirigintele.
Ce mă miră este că sunt oameni care cred că lucrurile s-au schimbat, de atunci. Greşit. Nu se vor schimba atât timp cât sistemul de învăţământ moare de foame. Pe vremea mea erau alte motive, nu neapărat lipsa banilor... mai mult lipsa produselor, dat fiind că era aproape imposibil să capeţi ceva, fără o relaţie. Aşa că elevii ai căror părinţi lucrau pe la Avicola sau erau persoane cu funcţii prin diverse întreprinderi de stat, lucru ce le permitea "tranzacţionarea" unor produse râvnite, erau văzuţi ca eminenţi. Noi, restul, cei ai căror părinţi nu puteau sau nu voiau să "participe" la bunăstarea cadrelor didactice, eram pleava...

Anonim spunea...

De salariiiiiiiii..nu se vorbeste nimic,sa traiasca ei cu neamul lor cu 700 Lei

Anonim spunea...

,,Gramatica`` si modul de exprimare al celor care va scriu nu va indica anumite lucruri? Oare de ce nu se plange un parinte care scrie corect?

Anonim spunea...

La intrarea in CN Fratii Buzesti este o placa comemorativa pe care scrie:AICI SE INVATA CARTE.Ar fi mai bine sa fi scris:AICI S-A INVATAT CARTE.Acum se invata cu bani grei,cu meditatii,cu 50lei sedinta de 2 ore,cate 5-6copii,iar cei care nu fac{doar cativa din clasa}primesc note mici.Profesori fac cate 2sedinte pe zi iar in week-end cat pot.

Voda Maria spunea...

Se intampla si la ASE...
Nu ma mai mira nimic in tara asta daca nici studentii care au facut istorie in trecut nu au curaj sa vorbeasca si sa-si ceara dreptul de a intra in examen. Se intampla la Facultatea de Management de la ASE. Este vorba despre d-ra lector dr. TOTAN LAVINIA, care baga 5-7 studenti/grupa in examen, pe criteriile alese de dumneaei:imi place sau nu imi place de tine.Daca ii spui ca e frumoasa si ii vine bine haina ai sanse sa intri in examan.Ii ameninta in toate felurile,iar copiilor le e frica sa vorbeasca. Chiar nu se poate face o ancheta? Este oare legal asa ceva?

Anonim spunea...

Se intampla si la ASE...
Nu ma mai mira nimic in tara asta daca nici studentii care au facut istorie in trecut nu au curaj sa vorbeasca si sa-si ceara dreptul de a intra in examen. Se intampla la Facultatea de Management de la ASE. Este vorba despre d-ra lector dr. TOTAN LAVINIA, care baga 5-7 studenti/grupa in examen, pe criteriile alese de dumneaei:imi place sau nu imi place de tine.Daca ii spui ca e frumoasa si ii vine bine haina ai sanse sa intri in examan.Ii ameninta ca nu vor trece niciodata daca vorbesc despra asta. Chiar nu se poate face o ancheta? Este oare legal asa ceva?

Anonim spunea...

Se intampla si la ASE...
Nu ma mai mira nimic in tara asta daca nici studentii care au facut istorie in trecut nu au curaj sa vorbeasca si sa-si ceara dreptul de a intra in examen. Se intampla la Facultatea de Management de la ASE. Este vorba despre d-ra lector dr. TOTAN LAVINIA, care baga 5-7 studenti/grupa in examen, pe criteriile alese de dumneaei: imi place sau nu imi place de tine.Daca ii spui ca e frumoasa si ii vine bine haina ai sanse sa intri in examan.Ii ameninta in toate felurile, iar copiilor le este frica sa vorbeasca.
Chiar nu se poate face o ancheta? Este oare legal asa ceva?

Anonim spunea...

Pentru domnisoara/doamna Voda Maria
Va rog studiati Regulamentul pentru desfacurarea studiilor de licenta 2013/2014 disponibil pe site-ul ASE art.41 al. 4 si fisa disciplinei pentru disciplina Statistica pentru facultatea de Management. Daca este nevoie iti scanez si lucrarile dumneavoastra de la seminar si le pun pe acest site.

Anonim spunea...

Pentru domnisoara/doamna Voda Maria
Va rog studiati Regulamentul pentru desfacurarea studiilor de licenta 2013/2014 disponibil pe site-ul ASE art.41 al. 4 si fisa disciplinei pentru disciplina Statistica pentru facultatea de Management. Daca este nevoie iti scanez si lucrarile dumneavoastra de la seminar si le pun pe acest site.

Anonim spunea...

Pentru domnisoara/doamna Voda Maria
Va rog studiati Regulamentul pentru desfacurarea studiilor de licenta 2013/2014 disponibil pe site-ul ASE art.41 al. 4 si fisa disciplinei pentru disciplina Statistica pentru facultatea de Management. Daca este nevoie iti scanez si lucrarile dumneavoastra de la seminar si le pun pe acest site.

Anonim spunea...

Am lucrat cu doamna profesoara Lavinia Totan. Nu este asa. Intr-adevar, este corecta, da note pe merit, cred ca asta deranjeaza pe toti. Dar statistica pe care am facut-o cu dansa a ramas statistica. Ma scuzati daca nu trece studentii ca habar nu au. Eu cred ca este f ok ca profesoara si daca toti profii ar fi asa poate ar scoate si Ase-ul studenti capabili.

Anonim spunea...

Se intampla si in ASE...
Am citit cele spuse aici , vis-a-vis de doamna lector dr. TOTAN LAVINIA. Ma intriga faptul ca din ce in ce mai multi tineri acuza profesorul ca ei nu sunt capabili sa invete. Aceeasi doamna TOTAN LAVINIA mi-a fost si mie profesoara si nu pot spune altceva decat lucruri frumoase. Este un profesor in adevaratul sens al cuvantului. Isi face meseria cu multa daruinta. Nu am auzit sa ceara complimente frumoase sau sa nu iti dea voie sa sustii examenul. A devenit o normalitate sa spui ca profesorul este "rau" , doar pentru faptul ca nu esti capabil sa inveti. Imi pare rau ca am gasit asemenea vorbe scrise despre aceasta doamna , care da ,este o doamna in toata puterea cuvantului.