joi, 6 februarie 2014

Curatenia de primavara

Cititi povestea de mai jos si ganditi-va bine ce mai aveti pe acasa. Si nu folositi. Si ar putea sa fie folosite. Toti copiii acestia au nevoie de ajutor. Ideal e sa trimiteti direct pachetele pe adresa lor, ca sa nu ne mai complicam cu stransul si pe urma re-expediatul.
"Nu știu cum să încep. Știu doar că vreau să ajut. Vreau să ajutăm o familie cu 8 copii. Cel mai mic s-a nascut zilele acestea.  Familia se numește Prepeliță și locuiește în satul Totoiești, comuna Erbiceni, județul Iași. Doamna Ane Ghita a fost cea care ne-a scris si ne-a rugat să-i ajutăm. Ea cunoaste familia, pentru că a fost colegă de scoală și a copilărit cu mama acestor copii, Dana Prepeliță.

Am vorbit cu preotul din sat și ne-a confirmat că toate informațiile sunt reale și că familia are nevoie mare de ajutor. Părintele ne-a spus că sotii Prepelită sunt oameni muncitori, cuminți, cu frica lui Dumnezeu (nu au probleme cu alcoolul etc.).

Familia Prepeliță are opt copii, cu vârste cuprinse intre 0 si 18 ani. Al optulea, un băiețel se va naște luna aceasta. Primii trei copii provin din prima relație a mamei. Mama a plecat de acasă, cu copii cu tot, pentru că soțul era alcoolic și violent. Unul dintre copii a fost dat într-un centru de plasament pentru că a dorit să-și continue studiile iar familia nu-l putea ajuta financiar. Băiatul vine acasă în vacanțe.
Am vorbit cu Dana Prepeliță la telefon. Mi s-a părut o femeie smerită, o femeie care se gândește la copiii ei. Mi-a spus că numai ea știe câte emoții are și câte nopti nu a dormit, de grija zilei de mâine.
Singurul venit al familiei este alocația copiilor (210 ron). Pentru copilul de 18 ani și pentru cel din plasament nu primesc alocație. Tatăl copiilor a muncit în construcții, numai că, de câteva luni este foarte bolnav cu stomacul și ficatul și nu a mai putut merge la muncă. Dar nici la spital, pentru că nu sunt asigurați medical.

Mama copiilor mi-a povestit că soțul său are dureri groaznice, vomită tot ce mănâncă. Ar vrea foarte mult să-l trimită să-l vadă un medic, la spital la Iași, dar nu-și permit. Ea a fost la primărie ca să întrebe dacă pot beneficia de ajutor social, ajutor în baza căruia, soțul ei ar putea beneficia și de îngrijiri medicale. De la primărie i s-a spus doar că nu poate primi ajutor social pentru că sotul său „figurează în calculator ca angajat”, desi el nu mai lucrează. Când lucra, avea pe cartea de muncă 350 ron. Familia nu a primit nici măcar acele ajutoare în alimente, care se primesc de la Uniunea Europeană, pentru că tot de la primărie li s-ar fi spus că „nu sunt pe liste”. Cine a întocmit listele, nu știu să vă spun.

Băiatul cel mare lucrează și el pe timpul verii, cu ziua. Dar iarna nu are unde să meargă la muncă.
Familia locuiește într-o căsuță amărâtă, de chirpici, cu trei camere. Una este aproape dărâmată. Așa că se înghesuie toți în două cămăruțe. Au și o bucată mică de pământ pe care cresc vara ceapă, cartofi etc.

Am întrebat-o pe mama copiilor cum reușește să se descurce cu 210 lei pe lună, ce mănâncă etc. Mi-a spus că în general face câte-o oală mare de ciorbă, de multe ori lungită, ca să le ajungă la toți. Sunt zile în care copiii mănâncă doar turte făcute din apă și făină.

Am întrebat-o cum i-am putea ajuta. Au urmat câteva clipe bune de tăcere. Femeia mi-a spus că au atât de multe nevoi încât nici nu știe ce să-mi spună. Orice le-ar prinde bine. Cea mai mare nevoie rămâne însă cea de alimente. Mi-a spus că hainele le spală, le coase, încearcă să aibă grijă de fiecare lucru pe care-l au.

Familia are nevoie și de o mașină de spălat manuală. Nu au apă curentă și le-ar fi de mare folos, pentru că nu ar mai fi nevoiți să spele totul de mână.

FAMILIA PREPELITĂ:

COPIII: Mihai 18 ani, Ioan 17 ani (este intr-un centru de plasament, la Iasi), Cristi 12 ani, Lavinia 11 ani, Diana 7 ani, Mircea 9 ani, Daria 3 ani.

NEVOI: alimente, produse de igienă, haine, încălțăminte, produse pentru bebelusi (pentru băietelul care urmează să se nască), o masina de spălat manuală.

ADRESA FAMILIEI: Dana Prepeliță, Strada Principală nr 485, sat Totoiești, comuna Erbiceni, judetul Iasi.

CONT: RO46RNCB0177134418250001, deschis la BCR, sucursala Podu Iloaiei, pe numele Prepeliță Dana Stefana

TELEFON: Dana Prepeliță, mama copiilor 0754993609

Am rugat-o pe mama copiilor să vorbească cu un vecin și să ne trimită și câteva fotografii. Imediat ce le primim le vom publica aici.

Știu că trăim vremuri grele, dar mă gândesc că dacă le trimitem fiecare un pachețel cu orice ne prisosește, o pungă de orez, două conserve, o sticlă de ulei, sau orice alt aliment, tot este mai mult decât nimic. Știu că prin dulapul fiecăruia se găsesc hăinute care nu mai sunt purtate și de care s-ar putea bucura poate, acești copii. Mi se rupe inima când mă gândesc că sunt copii care se culcă flămânzi. Patru copii merg la scoală iar cea mică, la grădiniță. Un caiet, un pix, niște creioane colorate sunt sigură că le-ar prinde bine. Poate cineva are o mașină de spălat manuală, pe care nu o mai folosește si ar putea s-o trimită acestei mame. Dacă dorește cineva să-i ajute financiar, se pot face donații direct în contul familiei."

9 comentarii:

Ingrid D. spunea...

LA MULTI ANI MARIA!!!
SANATATE, IMPLINIRI SI MULTE CLIPE FERICITE, PLINE DE DRAGOSTE ALATURI DE CEI DRAGI TIE.
CU MULT DRAG INGRID.D

M spunea...

Am o gramada de incaltari de mai multe marimi, un caz ca asta e ideal ca sigur nimeresc macar pe unele sa vina cuiva.
Si am si hainute mici.
Ma gandesc sa trimit un colet.
Dar... ma intreb, oare nu or sa adune tone de lucruri care ajung inutile cand in continuare ei mor de foame? Bun, colecta de produse alimentare. Dar oare cum poti sa ajuti un caz de asta pe termen lung?

Anonim spunea...

De ce Dumnezeu fac oamenii astia 8 copii?? Cred ca le-ar fi mai utila educatie despre contraceptie.

ioana spunea...

De ce Dumnezeu fac oamenii astia 8 copii?? Cred ca le-ar fi mai utila educatie despre contraceptie.

Anonim spunea...

Esti un om grozav, frumoaso!

eu spunea...

Va rog sa nu mi-o luati in nume de rau, dar un sterilet pentru mama cred ca ar fi cea mai necesara donatie.
Nu pot sa inteleg in veci SMERENIA cu care un tata bolnav si o mama asaltata de griji reusesc sa faca in continuare copii intr-o camera-aceeasi camera in care locuiesc minori, mananca etc
Va rog sa nu considerati acest comentariu un afront fata de atitudinea Dvs miloasa. Stiu, copiii aceia nu au nicio vina, dar inmultirea cazurilor de acest gen prezentate si pe net si la tv m-a adus la saturatie. Stiu de asemenea ca am optiunea schimbarii postului tv sau al site-ului pe care citesc asa ceva.

NetuLiber spunea...

Prezervative se pot dona?

Anonim spunea...

Mama are telefon mobil!!!!!!

MARIA S. spunea...

Felicitari pentru initiativa. Pe langa faptul ca trebuie sa luam atitudine cu totii, vreau sa semnalez faptul ( si pe acesta doresc sa-l mediatizati) ca in fiecare sat exista 2-3 familii din acestea cu probleme grave, iar cei de la primariile locale, politia, angajatii care raspund de anchete sociale nu fac nimic si nu ii ajuta cu nimic, pe unii considerandu-i cu vicii (trebuie gandit ca daca i-ar duce mintea sa se administreze singuri, ar face-o).
Stiu un caz in care parintii nu au buletinul valabil si nu pot merge sa si-l schimbe pentru fapul ca nu au cu ce, adultul familiei are din Martie dreptul sa iasa la pensie si incerc sa-l ajut cu depunerea dosarului pentru ca altfel nu are cum sa-l depuna, am anuntat la primarie sa-i ajute cu reparatul unei usi si a geamurilor pe timpul acesta de iarna , dar nu a sarit nimeni sa-i ajute.