sâmbătă, 5 aprilie 2014

Cine a inventat shopping-ul si de ce

Selfrigdes e unul dintre magazinele acelea in care iti poti petrece zile in sir fara sa te plictisesti. Eu am descoperit branduri, lucruri, parfumuri, creme, in fine, tone de lucruri pe acolo. Si cum la Londra ploua des, e minunat sa faci cumparaturi intr-un singur loc. Acum, trecand peste consideratiile mele personale, conceptul lui Henry Selfridge a fost unul cu adevarat revolutionar pentru vremea aceea. 1909 e anul in care s-a deschis magazinul, pe Oxfrod Street, in capatul Oxford Street la vremea aceea. Acum e undeva in centrul uneia dintre cele mai cunoscute artere de shopping din lume.
Sigur, francezii au facut-o inainte. Le Bon Marche s-a deschis undeva pe la 1850, Printemps tot cam pe atunci.  Londra avea si ea deja Harrods-ul, dar ceea ce a fauct Henry Slefrdige a fost revolutionar pentru vremea respectiva.
Lui i se si atribuie celebra propozitie clientul are intotdeauna dreptate.    
Printre altele,  a fost pentru prima data cand cumparatorii puteau examina marfa, nu mai era ascunsa in spatele tejghelelor. La Selfridges au inceput sa se organizeze pentru prima data expozitii stiintifice intr-un magazin. De exemplu, avionul cu care s-a facut primul zbor peste Canalul Manecii a fost expus la Selfridges, prima transmisie in direct la televiziune s-a facut de la Selfridges. Magazinul pastreaza si acum conceptul de atunci, parfumurile sunt tot la parter- si au una dintre cele mai bune selectii din lume, iar vitrinele raman si ele printre cele mai spectaculoase.De altfel, tot Selfridge e cel care a schimbat cu totul ideea de design al vitrinelor, vitrine care au a devenit o atractie turistica in sine.

Traditie? Usile sunt aceleasi usi din lemn rotative. Ceasurile sunt aceleasi. Se deschide tot la 9 fix. Balustradele sunt aceleasi. Scarile sunt aceleasi.
De la ce am plecat? De la serial. Mr Selfridge. Foarte bun.
O istorie a magazinului pe decade gasiti aici 
Un articol interesant  legat de serial aici

Un comentariu:

Anonim spunea...

Incearca si Liberty sau Fortnum&Mason.
Mihaela