luni, 19 mai 2014

Printre nori

Multe si frumoase povesti sunt in anii astia pentru copii. Care ies total din sfera sangeroaselor povesti din copilaria noastra. Nici urma de lupi care omoara copii, de vrajitoare rele, de mame vitrege invidioase pe frumusetea fiicelor si asa mai departe.
Tot spun ca o sa scriu despre cartile care ii plac Smarandei, sunt carti din care a invatat ca e ok sa spui ce vrei si ce te doare si ce iti place si ce nu iti place. Sunt carti care ii dezvolta imaginatia, sunt povesti care o ajuta sa depaseasca momente. Si nu va suparati daca in vreo perioada au obsesie pentru o anumita poveste. Am citit Poznele lui Jackie de vreo 4700 de ori anul trecut. LA fel si Nu ti-e somn ursuletule. Am trecut iarna cu Frozen (care din punctul meu de vedere nu spune mare lucru, dar na, e dragostea ei) , cu noptile cu ninsoare si zilele de iarna ale Christinei Butler (geniale carti, merita toti banii, pacat ca nu prea se mai gasesc)
In fine, de fapt vroiam sa ajung la povestile norilor. Sunt 7 povesti despre norii-emotii, pe care Smaranda le asculta de vreo 3 saptamani in fiecare seara. Si care te invata cum sa iti exprimi emotiile.
Cred cu tarie ca norii sunt gandurile si sentimentele noastre. Precum norii, emotiile nu stau locului o clipa, ele vin, revin, aduc, duc, nici una nu se aseamana cu alta, totul e schimbator si totul e la fel. Norii sunt iubire, mai multa sau mai putina, asa cum toate emotiile noastre sunt iubire, mai colorata, mai pura, mai tulbure, mai plina de frica ori cel mai bine iubire perfecta, unica, Dumnezeiasca.  Acestia sunt norii albi, cei dupa care tanjeste sufletul nostru.Conceptul "Zana Norilor" vine sa ofere copiilor dar si adultilor ideea de constientizare a lumii interioare. Vocabularul emotiilor este primul pas. Dupa ce invatam care sunt emotiile, dupa ce le diferentiem (putina lume face deosebirea intre invidie si gelozie, de exemplu, si cu atat mai putin copiii) urmeaza pasul doi: ce facem cu ele? 

Asta povesteste autoarea. Si da, cumva la noi a functionat, mai ales la plans. Bine, ce e drept acum Smaranda catalogheaza toti norii de pe cer. Si cum tot sunt in ultima vreme, ii tot eticheteaza dupa forma, culoare, etc. Multi nori de zambet, pe cerurile noastre.   - Mami, uite, pe norul ala alb, mic, sta Zana Dintisor. 

Un comentariu:

Laura Frunza spunea...

Of, Doamne, de cand tot zic si eu ca le iau si tot nu mai apuc. Cred ca trece varsta pana reusesc eu sa ajung la ele :)