luni, 15 septembrie 2014

Colectia Costica Acsinte

Cu ceva vreme in urma au inceput sa imi apara in feed-ul de Facebook niste fotografii alb-negru, extrem de expresive. Portrete de familie, fotografii de studio interbelice, toate stranse in niste lazi pe care niste studenti s-au gandit sa le promoveze si sa le valorifice.
Fotografia, la vremea aceea, era destul de la inceputuri, asa ca e greu de imaginat cum a reusit Costica Acsinte sa surprinda toate acele expresii si sentimente.

"În 2008, Cezar Popescu, un pasionat de fotografie din Slobozia, l-a descoperit pe Costică Acsinte și de-a lungul ultimilor ani a reușit să convingă Muzeul să-i permită digitizarea celor peste 5.000 de plăcuțe de sticlă. Twitter, un articol din Times preluat de presa din toată lumea, biblioteca digitală Flickr, Facebook și o campanie internațională de fundraising online l-au scos pe Acsinte la rampă, într-un mod asemănător celui în care John Maloof, descoperind din întâmplare în 2007 o cutie cu 30.000 de negative, a făcut-o cunoscută pe Vivian Meier, dădaca misterioasă care fotografiase minunat și pe ascuns, vreme de patruzeci de ani, oameni și locuri din Chicago." (mai multe detalii gasiti pe pagina oficiala a colectiei, aici 
Recent, cateva dintre fotografiile lui Costica Acsinte, digitaliyate, au fost "colorate" si prelucrate, preluate si povestite de 2 dintre site+urile mele preferate.

MessyNessyChic are un articol despre arhivele uitate ale fotografiei si ilustreaza cu cateva dintre portretele lui Acsinte. 
 Iar pe Bored PAnda gasiti cateva dintre fotografii restilizate si colorate. Cam asa
Luati va timp sa va uitati pe fotografiile lui Costica Acsinte. E pacat sa va grabiti. Sunt ca un roman despre vremurile acelea.Uitati va la oameni. La atitudinile lor. La nemiscare. La imobilitate in fata fotografiei. La cata munca e in spatele acestor fotografii.  Iar noi ne rupem in selfie-uri.

Un comentariu:

piticu spunea...

Salut. Ms pentru articolul despre #costicaacsinte