joi, 11 septembrie 2014

Fotografia obsesiei

Fotografii zilelor noastre se tot bat in proiecte de constientizare, documentare si asa mai departe. Multora dintre ele nu le vad scopul, in afara demersului artistic, sa spunem. Desi uneori nici pe cel artistic, n-o sa reusesc cred vreodata sa inteleg proiecte de tipul am celulita, deci sunt frumoasa. IN fine, nu despre asta vroiam sa scriu azi, ci despre un proiect care a schimbat ceva. Un proiect care inseamna ceva. Un proiect care spune povesti.(toate detaliile aici)


Timp de 5 ani fotograful Lincoln Clarke le a urmarit si fotografiat pe femeile dintr-o comunitate de dependente de heroina. Si -a inceput proiectul in 1997 si a urmarit aproape 300 de femei de la periferia Vancouver-ului. Cinci dintre aceste femei au si fost ucise de un criminal in serie, trupurile lor fiind gasite la Ferma Mortii.
 Lincoln Clarke n-a vrut sa le fotografieze pe aceste femei in posturi clasice pentru dependenti. In camere de hotel, eventual exact in timp ce isi injectau drogurile. Ci dimpotriva, a vrut sa le arate asa cum sunt. Multe dintre ele arata ok la inceputul proiectului, in schimb spre final se vede ce fac drogurile. 

1. Megan, o prostituata care isi asteapta clientii in fata Capelei. Ea povesteste ca a inceput sa ia droguri dupa moartea fiului sau


2. O tanara depedenta, insarcinata, singura. Punga de langa ea contine toata lucrurile pe care le are

(sursa foto, Daily Mail)

 Povestea multora dintre aceste femei o gasiti aici
Singuratatea acestor femei iti rupea sufletul. Mureau in mijlocul strazii, niciodata nu stiau daca vor supravietui pana a doua zi. Prietenele lor dispareau si ele de la o zi la alta. Cred ca le a prins bine sa participe la acest proiect, sa simta ca sunt parte din ceva, nu abandonate la marginea societatii. Cele mai multe pierdusera deja totul, asteptau practic sa isi piarda si viata. Fiecare dintre ele avea povestea ei si am incercat sa spun acest povesti, in tacere, cu limbajul unui fotograf. A fost o introducere pentru cei care locuiesc in alte parti ale orasului si care nu vroiau sa le vada sau sa stie ca aceste femei exista. , spune Lincoln Clarke despre proiectul sau.
Intregul material din Huffington Post il gasiti aici 

Un documentar pe care merita sa il vedeti 
Si o statistica :22 de milioane de americani sunt dependenti de droguri. CAt populatia Romaniei.

Niciun comentariu: