miercuri, 10 septembrie 2014

Vaccinarea copiilor. Fara judecati de valoare

Parinti bogati, educati si prosti, asta titreaza LA Times, vorbind despre efectele lispei vaccinarii asupra copiilor.
Discutia e una foarte larga, e greu sa crezi si in teoria exterminarii controlate, desi argumente sunt multe. E greu si sa treci pe langa toate informatiile atat de bine promovate care ne explica in extenso cat de rele sunt vaccinurile si cum ne ucid programatic. Oricat de pe picioarele tale ai fi, nu poti sa nu iei in calcul ca cine stie, exista poate un sambure de adevar.
Si cred ca de fapt de aici vine si marele pericol al informatiei care circula libera pe internet. Ne permitem sa spunem si sa scriem orice, sa dezvoltam teorii conspirationiste, sa propovaduim, asa cum face o doamna pe un blog, tratarea otravirii cu ciuperci cu un zambet. Postarea respectiva a primit nenumarate aprecieri, nu va dau link, ca e pacat sa promovam atatea timpenii, e mai veche, dar pe mine m-a marcat.
Nu o sa mai dau nici alte linkuri, cu argumente pro sau contra vaccinare, in general cele mai multe par foarte credibile. Si unele si celelalte sunt argumentate.
E ca si lupta cu antibioticele. Care, de exemplu, pe mine  m a prins.  I-am dat Smarandei prima data antibiotic la 4 ani fara o luna, am luat-o asa, ca pe o infrangere personala. Ca nu avusese nevoie pana atunci si ca uite pana la urma tot acolo am ajuns. O tampenie, desigur, sigur ca antibioticele sunt necesare, sigur ca nu trebuie sa facem exces, sigur ca pe de alta parte distrug imunitatea. Dar unde e linia corecta? Cand e prea mult si cand e prea putin?
Acum, eu inca, asa cum spuneam, nu stiu ce sa cred. Cred ca sunt necesare unele dintre ele, nu cred ca toate. Cred ca multe dintre cele optionale ar tb sa ramana optionale. Nu cred ca tb sa ne vaccinam antigripal. Nu mi e clar de ce e nevoie de vaccin anti hepatita B la nou nascuti. Cred ca pentru bolile grave si extrem de contagioase e nevoie de vaccinare. Pana la urma cred ca si aici moderatia e cea care conteazal. Si sa te documentezi la fiecare in parte. Si sa ai un medic in care sa ai suficienta incredere.

6 comentarii:

Laura Frunza spunea...

Prima oara nu eram informata, a doua oara sunt informata si tot as vaccina. Doar la vaccinul de 4 ani am stat in dubii, timpul a trecut si n-am mai vaccinat. Nici nu mai stiu pentru ce era. Articolul cu ciupercile nu e singurul de gen, sunt bloguri intregi conspirationiste pentru orice, de la aspirina, la citostatice la ceaiul de musetel. Timp liber si minte odihnita sa fie, ca literatura poate scrie oricine.

daniela spunea...

Cam de aceeasi parere sunt si eu.
In context, fara a fi pro sau contra a ceva, nu pot sa nu observ, acum cu ocazia inceperii unui nou an scolar, haosul care exista in sistem si lipsa de comunicare intre institutii in ceea ce priveste analizele, avizele si ce or mai fi pt inscrierea in gradinite/scoli. Te doare mintea. Desi cred ca stiu exact ce trebuie pt ca m-am documentat, tot ma mai lovesc de asistente care sustin ca nu stiu ce le-a zis Sanepidul si de parinti care habar n-au ce presupune sa fii purtator sanatos de Stafilococ auriu (asta apropos de asa zisa obligativitate a exudatului nazal). N-ar strica o documentare serioasa si o informare corecta in acest sens inclusiv la TV, unde am vazut ca se perpetueaza ideea ca vaccinarea este obligatorie, se face practic confuzie intre obligativitatea prezentarii fisei medicale si asa zisa obligativitate a vaccinarii.

daniela spunea...

Cam de aceeasi parere sunt si eu.
In context, fara a fi pro sau contra a ceva, nu pot sa nu observ, acum cu ocazia inceperii unui nou an scolar, haosul care exista in sistem si lipsa de comunicare intre institutii in ceea ce priveste analizele, avizele si ce or mai fi nevoie pt inscrierea in gradinite/scoli. Te doare mintea. Desi cred ca stiu exact ce trebuie pt ca m-am documentat, tot ma mai lovesc de asistente care sustin ca nu stiu ce le-a zis Sanepidul si de parinti care habar n-au ce presupune sa fii purtator sanatos de Stafilococ auriu (asta apropos de asa zisa obligativitate a exudatului nazal). N-ar strica o documentare serioasa si o informare corecta in acest sens inclusiv la TV, unde am vazut ca se perpetueaza ideea ca vaccinarea este obligatorie, se face practic confuzie intre obligativitatea prezentarii fisei medicale si asa zisa obligativitate a vaccinarii.

Oana Dusmanescu spunea...

acum vaccinul de la 4 ani s-a mutat la 6.

Constantin Cioroianu spunea...

Copilul meu, acum 23 de ani, nu a primit vaccinul la externarea de dupa naștere. Am remarcat mult mai târziu, nu mai era nimic de făcut. La 16 ani a făcut TBC. Am trecut cu bine, nu vă spun ce traumă a fost și pentru noi, părinții.

Maria Coman spunea...

laura- eu nu stiu ce voi face, sincer nu stiu
daniela- dada, fiecare cu lista lui. pe mine nu ma deranjeaza perpetuarea ideii ca vaccinarea e obligatorie :)
constantin cioroianu- doamne fereste de asa ceva