vineri, 19 septembrie 2014

Zelda Fitzgerald, anii 20, sampanie, jazz, bani, schizofrenie si altele

Mi am tot propus sa scriu despre Zelda Fitzgerald de ceva vreme, de cand am citit Save me this Waltz mai exact, dar articolul asta tot zace prin draft de ceva vreme.  Toata lumea vorbeste despre el, putina lume vorbeste despre ea, cu toate ca a fost o figura marcanta a epocii. Zelda  si Scott Fitzgerald au fost unul dintre cuplurile celebre ale Americii si Europei anilor 20, exact in perioada epocii jazzului. Exista un site care povesteste foarte multe despre ei, il gasiti aici. 
Zelda Fitzgerald a fost si ea o romanciera destul de cunoscuta in epoca. L-a cunoscut pe Scott la o petrecere, desigur, iar viata lor a continuat o lunga perioada ca o emblema a eopcii jazzului. Din petrecere in petrecere, pana cand la inceputul anilro 30 Zelda are o cadere psihica si este internata cu diagnosticul schizofrenie.
Ceea ce putina lume stie insa despre Zelda fitzgerald e ca era o ilustratoare foarte talentata. Si ca desenele ei, care poate par acum obisnuite, au revolutionat tendintele momentului. 


(mai multe aici)
Zelda Fitzgerald despre ea insasi:
"Nu am nici cel mai mic sentiment de inferioritate sau timiditate sau dubiu si nici principii morale."


A black and white photograph of a young woman outdoors in a ballet pose, one arm extended. She looks at the camera.
Zelda Sayre at about 16, in dance costume





















Zelda Fitzgerald a fost, sa zicem, opusul lui Hadley Hemingway, una dintre sotiile lui Ernest Hemingway care nu a reusit insa deloc sa se adapteye vremurilor acelora. Ea isi dorea copii si stabilitate, el traia din plin decadenta timpurilor. E cea care spune, in "Sotia din Paris", Eu puteam sa il iubesc la nebunie si sa ma straduiesc din rasputeri sa-l inteleg si sa-l sprijin, dar nu puteam fi o privire proaspaa si un zambet proaspat dupa 5 ani. Nu puteam fi nouă

Niciun comentariu: