duminică, 18 ianuarie 2015

Ajutati i sa ajunga in varf

Acum cativa ani, un fost campion de escalada care s a imbonlavit si nu a mai putut face performanta, a gandit proiectul Climb Again, un proiect menit sa ii ajute pe copiii cu dizabilitati sa se integreze in societate si sa aiba o recuperare mai usoara. Sportul e de altfel extrem de important pentru acesti copii, dar din pacate in tara noastra nu prea exista astfel de facilitati. Iata, de exemplu, ce povesteste mama unui copil bolnav de autism
Escalada il ajuta pe Alex sa aibe mai multa incredere in el (persoanele cu tulburare din spectru autist sunt destul de retinute/tematoare cand trebuie sa execute activitati fizice care implica un grad de risc). De fapt fiecare escaladare reusita, dusa pana la capat, este la fel de motivanta ca pentru oricine si o recompensa in sine.
Apoi, faptul ca se concentreaza pe catarat, cauta sa se mentina pe perete, reprezinta un exercitiu bun pentru a se mentine in “sarcina”, deoarece o alta problema de rezolvat este mentinerea atentiei pe o activitate efectuata ( focusarea, ca sa zic si altfel).
Al treilea aspect este acela al mentinerii unui nivel ridicat de serotonina, pustiului ii place in mod deosebit aceasta activitate si il ajuta in eliberarea stresului provocat de activitatile obligatorii terapeutice pe care le efectueaza in prima parte a zilei. Persoanele cu autism sunt supuse in mod normal unui stres foarte mare de la varsta diagnosticarii, cand incep terapia de recuperare.
Prin exercitiile repetate pe care le face la sala se pot rezolva problemele de motricitate.
Aceasta activitate necesita colaborare cu antrenorul, ceea ce presupune si comunicare cu acesta, iar in autism problema comunicarii este foarte spinoasa.”


Gasiti mai multe marturii aici
ASa. Acum, pentru ca asociatia asta sa functioneze, e nevoie de bani. Pentru ca e perioada de 20%, puteti sa ii donati pentru ei. Puteti face donatii directe. Gasiti toate informatiile financiare aici
Sau ii puteti face cunoscuti si poate se mai gasesc sponsori.Despre fondatorul acestei asociatii:
Claudiu Miu a fost campion national si balcanic la escalada, pana cand s a imbolnavit de boala Lyme. In ciuda bolii, el a pus la cale proiectul de reintegrare a copiilor cu nevoi speciale. Si in plus a facut pentru asta niste eforturi greu de inteles de catre unii ca noi. A urcat, de exemplu, cu toate ca are dificultati locomotorii, in varful muntilor Atlas, ca sa duca acolo steagul Romaniei.
 „Nu ştiu dacă frică e cuvântul cel mai potrivit, dar cu siguranţă oboseala, frigul au accentuat stările pe care le aveam şi trebuia ca orice manevră pe care o făceam să verificăm de două ori, să ne verificăm unul pe altul şi a durat ceva până să ne obişnuim că dormim suspendaţi într-un perete cu păsările care zburau pe lângă noi şi cu pietre care mai cădeau de sus. (....) Dar a fost de vis experienţa de acolo.
Partea cea mai grea, cred că din toată expediţia, a fost să tragem echipamentul după noi. Lucrurile erau mult mai simple dacă nu aveam atâtea kilograme, am avut peste 100 de kilograme de echipament, de mâncare, saci de dormit, apă şi asta ne-a dus la extenuare…”, 
spunea Claudiu Miu intr-un interviu pentru Digi 24. 

Niciun comentariu: