duminică, 4 ianuarie 2015

Prin Bucuresti, cand e foarte frig afara. Muzeul National de Istorie

Pana la sfarsitul lui ianuarie, la muzeul national de istorie puteti vedea expozitia Minunata lume a basmelor si povestilor, unde veti gasi peste 100 de carti de prin secolul 19 incoace.
Printre cele mai valoroase lucrări prezentate se numără: Kildine,  scrisă de regina Maria, o ediție specială a Luceafărului de Mihai Eminescu, cu o ilustrație spectaculoasă, realizată de Mișu Teișanu, un volum de Basme de Hans Christian Andersen, provenind din biblioteca regală de la Castelul Bran.
E o expozitie extrem de interesanta pentru copii, dar gasiti si carti din copilaria noastra. Uitasem de Mama Mamutilor Mahmuri, care mi a placut la nebunie cand eram mica, uitasem si de povestile Contesei de Segur. Iar Peripetiile lui Ulisse cred ca am citit -o de vreo 400 de ori. Sunt si povestile nemuritoare, acelea in volume mici, tot din copilaria noastra. Apoi, daca tot ajungeti la muzeul de istorie, e o buna ocazie sa vedeti si expozitia Regele a murit, traiasca regele. E in holul muzeului, e aerisita si usor de explicat si ea copiilor. E dedicata regilor Carol si Ferdinand, dar regina Maria e si ea extrem de prezenta. 
Puteti merge si la expoziţia Arme din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României prezintă publicului şi specialiştilor, o selecţie semnificativă din patrimoniul bogat al MNIR, de arme albe şi de foc din epoca medievală, modernă şi contemporană. Exponatele ilustrează aproape 500 de ani de istorie a tehnologiilor militare din spaţiul românesc, european şi mediteranean, din perioada cuprinsă între secolele XV-XX. 
Iar la subsol, ca expozitii permanente, sunt expuse obiectele din Tezaurul de la Pietroasa si de la Apahida. Smaranda s a invartit vreo jumatate de ora pe langa coroanele regale. Nu i am explicat prea multa istorie, e la varsta in care regii si reginele sunt suficienti, dar e un prilej bun sa mai invete cate ceva despre Romania. 

Niciun comentariu: