joi, 5 februarie 2015

Fata care picteaza esarfe

Pe Maria Dermengiu am cunoscut o intr o dimineata ploioasa de sambata, cand intarziasem deja la o intalnire cu mai multe doamne, cu Smaranda dupa mine, caci trebuia sa mai ajungem in 4700 de locuri si cand practic nu intelegeam nimic din ce mi se intampla. Mai multe doamne, spuneam, dar mi a ramas in cap o fata roscata cu ochii albastri. Sigur ca nu ii retinusem numele, caci nu sunt capabila sa fac asta, dar cumva peste vreo 2 zile mi a iesit in cale pe Facebook. Si m am uitat ce face. Si am descoperit niste lucruri absolut minunate, pe care mi ar placea tare mult sa le descoperiti si voi.


1. Cum ajunge o absolventa de drept sa picteze esarfe si abajururi-

Sunt una dintre aceia care au ales sa-si schimbe meseria 'serioasa' cu una nu mai putin serioasa, dar vazuta ca un hobby. Un downshift necesar care m-a asezat in pozitia incepatorului, a novicelui care descopera ca trebuie sa reinvete de la zero o alta meserie. 
Intotdeauna am fost fascinata de arta vizuala, de ilustratii, de tot ceea ce era creat de imaginatia cuiva si apoi transpus pe un suport accesibil celorlalti. Am devenit pictor, mi-am depus dosarul cu schite la University of Arts London unde am fost acceptata. Destinul a facut ca eu sa raman in tara si sa imi continui menirea si dezvoltarea ca artist aici. Am terminat Scoala de Arte, rastimp in care am gandit acest proiect de arta aplicata.
Pasiunea pentru arta s-a nascut firesc din nevoia ca lumea din jurul meu sa faca sens, sa fie armonioasa si sa exprime ceea ce simt adesea in labirintul meu interior. Sa fac arta a fost o nevoie de a transpune pe panza ceea ce nu mai putea fi continut inauntru. Sa imi exprim o latura a mea , o gandire si un sentiment care sa se alature imaginii mai clare a ceea ce sunt si cine doresc sa devin. 
Din dorinta de a fi cat mai aproape de iubitorii de arta, am creat Marie Nouvelle  acum un an si jumatate. Marie Nouvelle este un proiect de arta aplicata in primul rand, un brand ce incoropreaza arta in ritmul cotidian al vietii de zi cu zi. Am transpus in print tot ceea ce am creat pe panza. Esarfele cat si toate celelalte produse ce poarta semnaturaMarie Nouvelle nu sunt pictate manual, ci imprimate fiecare in proceduri specifice, in fabrica.
Consider ca pictura este destinata panzei , pentru a i se pastra valoarea de arta. 

2. din ce te inspiri

Inclinatia pentru forme si design am avut-o din frageda copilarie deoarece am calatorit mult si am avut ocazia sa vad o multime de locuri incarcate de cultura si istorie, am facut cunostinta cu marile muzee si galerii atunci cand simtul pentru estetic si frumos se contureaza in constiinta copilului ce devine adolescent. 
Inspiratia vine din interior. Incerc sa reproduc stari si nu realitatea imediata a ochilor, natura statica . De aceea nici nu fac research tematic inainte sa pictez. Vrand nevrand, ceea ce gasesti in albume sau pe internet iti fura din autenticitate.

3. care e mesajul pe care vrei sa il transmiti

Fiecare esarfa poarta cu sine o stare. Capteaza momentul din tablou. 
Arta, in toate formele ei, te scoate din cotidian si te reda vietii, emotiilor. Te strange in jurul ei si-ti sopteste sa nu-ti pierzi sufletul naiv. 'Omul ,cu o infinitate de posibilitati, prin arta alege sa fie el insusi o lume'. 
El doarme la marginea realitatii, creandu-si iarasi si iarasi propria sa viziune. Insa sentimentul este tot ceea ce conteaza si singurul care ramane. 
Un tablou ce-ti surade va avea intotdeauna ceva din tine.

4. care e publicul tau tinta

Sunt femei carismatice, delicate si boeme dar la fel de bine ancorate in mediul social urban, femei de cariera si suflet de artist.


5. e foarte mult albastru in picturile tale, care ar fi explicatia

Asa este , folosesc mult albastru, mai corect spus turcoaz- o combinatie intre albastru si verde, in diferite tonuri. Am o atractie irezistibila fata de aceasta nuanta. la fel ac pentru cercuri.
Explicatii or exista, eu nu le situ inca pentru ca totul vine dintr-o chemare interioara. Cu siguranta un psiholog ar descifra mai usor :))


6. esti una dintre primele bicicliste din Bucuresti, cum te ai intors la
bicicleta


Iubesc mersul pe bicicleta, mersul pe jos, miscarea in aer liber. Mult timp am ales sa stau fara masina si sa ma deplasez cu bicicleta, eu locuind in centrul orasului.
Bineinteles, am simtit utilitatea ambelor mijloace de transport si in consecinta m-am adaptat nevoilor :)

7. care sunt detaliile care definesc stilul unei femei. ce n ar trebui sa
facem niciodata


Stilul unei femei nu tine doar de tinuta ci si de atitudine. Stiu ca suna a cliseu, dar trebuie coroborate cele doua pentru a avea cu adevarat vreun efect 'social'.
Educatia si rafinamentul unei femei transpar prin conversatie si postura, la care se adauga mai apoi calitatea vestimentatiei alese. Din pacate, aceasta educatie incepe de cand suntem mici. Putine ajustari pe drum. 
Nu pot sa ma pronunt eu despre ce sa Nu faca cineva. Depinde mult cui se adreseaza si ce doreste sa transmita. Sa fii reala si autentica este cel mai important. 

8. folosesti foarte mult matasea. de ce matase si nu alt material

Matasea exprima cel mai bine doua calitati la care tin mult- delicatetea si calitatea. Pentru esarfe, nu-mi imaginez ceva mai prejos. 
Doar daca destinatia lor este alta- iarna sau weekend la munte , cerinte pentru un alt tip de material. 


O gasiti pe Maria aici sau aici

Niciun comentariu: