duminică, 22 februarie 2015

Te iubesc romaneste

De Dragobete, Jurnalul National îţi aduce un tricou special, cu un mesaj la fel de special: Te iubesc romaneste!
Un tricou pe care să îl dăruieşti persoanei dragi sau, de ce nu, să îl porţi chiar tu.
Aşadar, nu pierde Jurnalul Naţional de marţi împreună cu tricoul de Dragobete, la preţul de numai 8,88 lei.
Sărbătoarea dragostei la români, concurată, de mai mulţi ani, de sărbătoarea de import a Sfântului Valentin, Dragobetele era odinioară aşteptat cu drag în lumea satului românesc. Băieţii şi fetele respectau întotdeauna sărbătoarea, pentru a fi îndrăgostiţi tot timpul anului. Se spunea că în situaţia în care, în această zi, o fată nu întâlneşte nici un băiat, tot anul nu va fi iubită.
În această zi, fetele, dar şi nevestele tinere obişnuiau să adune apă din zăpada netopită pe care o foloseau în anumite zile, spălându-şi ritualic faţa pentru ca tenul să le rămână frumos.

Din bătrâni se spune însă că Dragobetele ar fi fost fiu al Babei Dochia, numită şi Baba Marta, ale cărei zile sunt ţinute la început de Martie, timp ritual de nouă sau douăsprezece zile, egal cu durata urcuşului Babei Dochia cu oile, la munte, pe baza cărora se fac previziuni, numind, pentru fiecare zi, câte o femeie în vârstă şi, în raport cu vremea ­ frumoasă sau urâtă ­ este apreciată şi firea persoanei. 
Tot în ziua de Dragobete, pe lângă şnurul alb-roşu, fetele obişnuiau să poarte la gât un mărţişor confecţionat dintr-un bănuţ din argint. Obiceiul din 24 februarie a fost preluat, ulterior, şi în cea dintâi zi de martie, bănuţul protector fiind prins şi la gâtul sau la mânuţele copiilor.7 comentarii:

alle spunea...

foarte dragut tricoul! :) ce marime este? :D

maria spunea...

Alle s e acesta

Beatrice spunea...

Gasesc si marimi mai mari?? E foarte frumos tricoul

Virtualkid spunea...

Dragobetele a ajuns sa umble cu capul spart.

Anonim spunea...

Sunt marimi si mai mari ??

maria spunea...

Sint sigur, eu l am luat pe primul care mi a iesit in cale

Anonim spunea...

:D fain

doar o precizare off-topic:

afirmaţia Dvs. "doamna udrea nu poate să vină acum să spună că x sau ca y" este profund greşită.
chiar dacă e cea mai mare hoaţă (şi este) sau mincinoasă (şi este) sau orice rău ar fi făcut, poate, şi trebuie să poată, să spună orice. asta e esenţa libertăţii de opinie, până la urmă.
conform zicalei: "gura păcătosului adevăr grăieşte", să lăsăm păcătosii să spună... ei sunt, uneori, mai sinceri, mai ales cănd ajung la strâmtoare ;)

cu stimă,
A